НОВИНИ

Общинският приют във Варна се препълни

В момента в общинския приют във Варна са настанени 103 души, което почти надхвърля възможностите на социалното заведение. Снощи линейка на бърза помощ е докарала по спешност още един - либийски гражданин с измръзнали крайници.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
18:44, 04.01.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

В студените дни се налага хората да са по трима в стая, въпреки че помещенията са предвидени за двама. Бездомниците рядко се съгласяват да се покажат пред камера и да описват как са стигнали дотук. Не знаят и какво ще правят занапред. В приюта могат да се обадят всички, които имат сигнал за останали на улицата в студа хора.

"По принцип идват тези, които срещаме по улиците и бъркат в казаните, хора, останали без имоти. Водят ги също с коли на полицията, на бърза помощ или пък случайни граждани, които са проявили някаква състрадателност", коментира Димитър Енчев, управител на общинския приют.

Сградата на бившото общежитие осигурява необходимия минимум, за да могат бездомниците да прекарат зимата. За да ги приемат обаче, трябва да имат документи за самоличност.

"Болшинството обаче са без работа от много дълги години и се случва да нямат абсолютно никакви документи и се налага чрез органите на МВР да установяваме тяхната самоличност, ЕГН, близки и така нататък", допълни Димитър Енчев.

По правилник бездомниците могат да останат в приюта до 5 месеца през една календарна година. Правят се и изключения, когато хората наистина няма къде да отидат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненско село остана без ток и вода
Варненско село остана без ток и вода
Подлезите във Варна – отново изрисувани
Подлезите във Варна – отново изрисувани