Общинският съвет във Видин гласува да се създаде фонд за подпомагане на болницата в града. Парите ще са за доплащане към възнагражденията на медицинските специалисти, които от март протестират. Една трета от тях обявиха, че са готови да напуснат в края на септември, заради непосилни условия на работа. Мажоритарен собственик на лечебното заведение е държавата, а общините от областта също имат дялово участие в акционерното дружество.

Видин

Според решението, от бюджета на общината ще се заделят по 250 000 лева годишно за болницата във Видин.

Димитър Велков, БСП: До края на тази година да се отпуснат 150 000 лева, за да се коригират заплатите и да не се налага след няколко месеца те да напускат.

За да влезе в сила решението, е нужна промяна в общинска наредба, което ще отнеме месеци, коментираха съветници. Настояват за бързата намеса на държава.

Цецо Иванов, коалиция "Надежда": Стоката здраве, обявена за стока със Закона за здравеопазването, не се харчи във Видин, ами няма хора. Ако държавата мисли държавнически, тя трябва да финансира тази болница, за да съществува, за да няма окончателен демографски, не срив, вече катастрофа.

Според медицински специалисти единственият начин за спасяване на болницата е повишение на заплатите.

Албена Попова, старши рентгенов лаборант: Аз разговарях с колежките, поне на 30%, ако не 50, наистина ще си подадат заявления за напускане, индивидуални молби.

В декларация до премиера, министъра на финансите и здравния министър, от Общинския съвет настояват за незабавна финансова помощ, за да се съхрани лечебното заведение.

Граждани протестираха срещу промените във Видинската болница

Граждани протестираха срещу промените във Видинската болница

Граждани излязоха на протест във Видин срещу предложението на здравния министър за преструктуриране на болницата в града. Подкрепят и исканията на мед...