НОВИНИ

Общинският съвет увеличи данъка върху недвижимите имоти в Русе

След продължили близо 2 часа дебати Общинският съвет в Русе увеличи данъка върху недвижимите имоти от 1.2 на 2 промила. Той не е променян от 2011-а година досега. Увеличението ще се отрази по-сериозно на хората, които имат големи жилища в центъра на града. Средствата, които ще се акумулират в местната хазна са в размер на близо 3.1 милиона лева.

bnt avatar logo
от Галя Пенчева
19:48, 15.12.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

По изчисления на общинската управа собствениците на двустайно жилище в квартал „Чародейка” досега са плащали по 15 лева за данък „сграда”. От 2017-а година той ще бъде почти 26 лева. Налогът върху тристаен апартамент в „Здравец” е бил близо 26 лева, а от догодина ще бъде 42 лева. Русенци са на противоречиви мнения за повишените данъци.

Георги Христов
„Трябва да се увеличи, за да се увеличават приходите на Общината."
„Еми ще продам къщата, това е то. Ами какво дават насреща от данък сгради?”

Подобни въпроси дали сега е моментът за повишаването на налога и какво ще се случи с приходите от данъка върху недвижимите имоти имаше и на сесията на Общинския съвет.

Пламен Стоилов – кмет на Община Русе
„Въпросът е, дали искаме да работим, да имаме капиталови разходи над 5 милиона, дали искаме да си оправим улици тротоари, да запазим социалните услуги, да финансираме читалища, всичко останало.”

За сравнение от местната управа дадоха примери с други големи общини - като Варна, където налогът е 2 промила, Велико Търново – 2.5 на хиляда, Плевен - 2.9 промила. Гласуването в залата на местния парламент беше затруднено и заради повреда в системата за електронен вот. За повишаването на налога бяха 30 съветници, а против 15. Един се въздържа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна кампанията в подкрепа на децата на загинали служители на реда
Започна кампанията в подкрепа на децата на загинали служители на реда
Родители спряха децата си от училище заради техен съученик
Родители спряха децата си от училище заради техен съученик