НОВИНИ

Общинският съвет в Копривщица реши градът вече да не е архитектурен резерват

Общинският съвет в Копривщица е гласувал да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически резерват. Това е станало на извънредна сесия на общинарите, като дори градоначалникът Генчо Герданов не е знаел за нея. Не знае и какви интереси се преследват с това решение. Чуйте какво коментира кмета на града пред "По света и у нас".

bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 29.03.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

На 17 март Общинският съвет в Копривщица приема с мнозинство да отпадне статута на града като архитектурно-исторически резерват. Сесията е свикана по спешност, въпреки че идеята е застъпвана неколкократно в Съвета от 2016 г. насам. Промяната на статута дава право да се изграждат нови сгради и съоръжения в селището.

Генчо Герданов, кмет на Копривщица:Тази сесия, тя е била извънредна, свикана е на общински съвет и там е предложено. Прочетох както и вие сте прочели в интернет, че председателят на комисията Петър Вълов той е предложил и има няколко точки в това решение.

Потърсихме Петър Вълов за коментар, той ни отговори, че не му е удобно да коментира днес и да позвъним утре сутрин.

Генчо Герданов, кмет на Копривщица: Това решение ще го върна, защото Копривщица знаете, че с решение на Министерския съвет още през далечната 1971 г. е взето решение тя да бъде Национален исторически архитектурен резерват.

Кметът обясни още, че няма представа защо и в чии интереси е направена промяната. За да бъде обаче променен статутът на Копривщица като резерват, е нужно съгласието на Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ема Хопкинс пред БНТ: Преговорите за Брекзит са нова фаза за Великобритания и ЕС
Ема Хопкинс пред БНТ: Преговорите за Брекзит са нова фаза за Великобритания и ЕС
За по-чист въздух в градовете
За по-чист въздух в градовете