Мръсният въздух и подобряване качеството му, е сред основните приоритети на Столичния общински съвет. Проблемът с качеството на въздуха в София е на дневен ред през последните години, тъй като особено през зимния сезон нивата на фините прахови частици често пъти са над нормата.

Със застудяването на времето много хора, които през лятото са използвали градския транспорт или пък са се придвижвали пеша, вече са се качили на колите си. Това поставя отново темата за мръсния въздух. 18 грама на микрометър за фините праховичи частици във въздуха тази сутрин при максимално допустими 50 микрограма.

Ана Стойкова, общински съветник от ГЕРБ: И през този мандат кметът Фандъкова представи своята програма и основен приоритет е чиста и зелена София, включително по-качествен въздух. Работим по поредни програми за качеството на въздуха. Наблягаме на чистотата на София.
Альоша Даков, общински съветник от БСП: Факт е, че трафикът е интензивен дори в началото на деня. Според мен качеството на градския транспорт далеч не отговаря на очакванията на жителите на Столична община. Необходимо е Столична община да положи много по-сериозни усилия да направи градския транспорт наистина ефективен.