НОВИНИ

Общинският съвет във Варна отхвърли искането за референдум за Морската градина

На извънредно заседание на Общинския съвет във Варна днес съветниците отхвърлиха искането да се проведе местен референдум за развитието на крайбрежната зона на града. Според тях подписката е нелегитимна, а исканията противоречат на закона за Черноморското крайбрежие. Даниела Цекова от БНТ-Варна ще ни запознае с историята на проблема и позициите в залата днес.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова
20:08, 22.01.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Пътят към днешното гласуване започна на 26 април 2016-та година – тогава беше внесена подписката с искане за местен референдум, предаде репортерът на БНТ-Варна Даниела Цекова. Любопитен щрих припомниха днес от инициативния комитет – че тя е заведена в районното кметство „Приморски“, защото точно в този ден Община Варна е била заплашена с бомба. Последваха няколко отказа, жалба до Върховния административен съд и оттам преди десет дни постановиха, че съветът трябва да разгледа искането. Инициативният комитет и днес потвърди, че иска строителна забрана на територията на Морската градина и крайбрежната алея, представители на туристическия бизнес настояват зоната да се развива, а съветниците изобщо отхвърлиха възможността по темата да има местно допитване.

;

Референдум за крайбрежната зона и Морската градина градина във Варна няма да има. Мотивите на съветниците бяха два - подписката е нелегитимна, защото не достигат 331 валидни подписа, а територията, за която се отнасят исканията, е държавна собственост.

Димитър Карбов, общински съветник: Общински съвет - Варна отхвърля предложение за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на град Варна.
Тодор Балабанов, председател на Общински съвет – Варна: Имаме становище, постъпило от кмета на Община Варна, което е изцяло в подкрепа на становището.

Според вносителите не всички подписи, отхвърлени при проверката, са неистински.

Юлиян Чолаков, председател на Инициативния комитет: Становището, че 331 подписа не ни стигали, е неоснователно.

Основният аргумент „за“ забрана на строителството бе липсата на зелени площи във Варна, а „против“ - необходимостта от развитие на бизнеса.

Иван Величков: Град Варна има 7-8 пъти по-малко обществени паркове и градини от категорията за широко обществено ползване, каквато е Морската градина.
Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите: Всички сме против застрояването на Морска градина, аз също. Със сигурност всичко трябва да бъде умерено направено, така че да е подходящо.
Андрей Василев, представител на концесионера на крайбрежната алея: Няма световен град, който да граничи с море, с океан, на който тази част на алеята, на границата между морето и сушата да не бъде развита.

От Инициативния комитет за референдума заявиха, че са подали жалба-сигнал до главния прокурор.

След приемането на Общия устройствен план на Варна преди пет години в Морската градина няма започнати нови строежи, но има разширени стари сгради и заградени парцели, припомни репортерът на БНТ-Варна Даниела Цекова. Спорът е за частта извън историческото ядро на парка, където има реституирани имоти. Другата „гореща точка“ е крайбрежната алея, която трябва да стане пешеходна при изграждането на достатъчно места за паркиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанските власти не могат да открият Венцислав Ангелов - Чикагото
Испанските власти не могат да открият Венцислав Ангелов - Чикагото
Задържани са двама души, издирвани за взривяването на банкомат
Задържани са двама души, издирвани за взривяването на банкомат