НОВИНИ

Общинският съвет във Варна прие новите правила за прием в първи клас

Общинският съвет във Варна прие новите правила за електронен прием в първи клас. Водещ критерий е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес. Продължителността на адресната регистрация също е от значение. Родителите на първокласници ще могат да кандидатстват в неповече от 10 училища.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
16:05, 21.03.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Според общинските съветници, новата системата за електронен прием ще даде възможност всеки първокласник да има максимален брой точки поне в едно училище. Много родители обаче се притесняват, че заради районирането детето им може да не попадне в най-близкото до дома му училище.

Лилия Христова, директор на Дирекция “Образование и младежки дейности” в Община Варна
“Ползвали сме старо райониране, на база на което, че всяко училище е трябвало да бъде на 500 метра от детето. Инфраструктурата се е променила, съобразихме близост на магистрали и пътни артерии, близост на подлези.”

За вилните зони на Варна критерият местоживеене не е от съществено значение. Там общината е взела предвид близостта до пътища, по които най-бързо детето може да стигне до училище. Районирането ще ограничи напливът към централните училища, смятани от много родители за елитни.”

Лилия Христова, директор на Дирекция “Образование и младежки дейности” в Община Варна
“Точно това желание на родителище ще сработи и това повече деца от други краища на Варна, чиито родители искат да учат в центъра, имат шанс да попаднат в централните училища” 5.26.

Съветът към родителите е да се запознаят с новите правила за прием в първи клас, за да преценят възможности за кандидатстване. Мненията при родителите не са еднозначни.

Петя Иванова
“Това, което разбрах, е, че най-важният критерий, ще бъде уседналостта през последните 3 години, това не е лошо като идея, въпросът е, че лесно може да бъде опорочено. Всички ние знаем, че често се издават фалшиви адресни регистрации, и така се осигурява предимство. Ако има санкции, тогава този закон има смисъл, иначе е абсолютно безсмислен”.

Новите правила за електронен прием влизат в сила през учебната 2018/2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нивото на река Дунав заплашително се вдига
Нивото на река Дунав заплашително се вдига
Такси се обърна във Велико Търново, пострадали няма
Такси се обърна във Велико Търново, пострадали няма