НОВИНИ

Общопрактикуващите лекари излизат на протест следващата седмица

Общопрактикуващите лекари ще предприемат ефективни протестни действия през следващата седмица. Това се посочва в писмо, изпратено до премиера Бойко Борисов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

bnt avatar logo
от БТА
15:40, 23.03.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
общопрактикуващите лекари излизат протест следващата седмица

В протестите ще се включват поетапно лекари от различни области от страната. Медиците изказват огорчението си от пренебрегването на проблемите в първичната извънболнична медицинска помощ и формалното отношение от страна на Министерството на здравеопазването.

В писмото си от сдружението настояват да не влиза в сила проектът за решение на НЗОК за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила сегадействащият договор. Обсъждането на всички теми, свързани с общопрактикуващите лекари /ОПЛ/, да стане на високо експертно ниво между ръководствата на МЗ и на сдружението, под контрола на премиера, се посочва в писмото.

Извършените и предлаганите промени в закони, наредби и проекта за решение на НЗОК, засягащи правилата на работата на ОПЛ, не водят до пряк или косвен ефект върху здравното състояние на хората. От сдружението допълват още, че не е вярно, че е разширен обемът на профилактичните прегледи за възрастни; че са подобрени условията по диспансерно наблюдение на пациентите с хронични заболявания; че бюджетът за ОПЛ ежегодно и значително расте; че въвеждането на пръстов идентификатор ще подобри качеството на достъпа и контрола, особено при ОПЛ; че "има изобилие от талони за консултация в резултат на тяхното увеличение" и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие промените в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма
Парламентът прие промените в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма
Тютюнопроизводители протестираха срещу ниските изкупни цени
Тютюнопроизводители протестираха срещу ниските изкупни цени