НОВИНИ

Общото събрание на блока може да намали процента на сградната инсталация

С решение на общото събрание на блока може да бъде намален процентът на сградната инсталация за парното, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че таксата може изцяло да отпадне с промяна в Закона за енергетиката. Преди дни Върховният касационен съд образува дело по искане на омбудсмана, което трябва да реши дали е законно хората със свалени радиатори също да плащат за тръбите на ТЕЦ-а.

Николай Минков
от Николай Минков Оператор: Мирослав Милков
18:34, 16.03.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В момента над 30% от сумата по фактурите за парно са за сградна инсталация. Законът за енергетиката обаче допуска чрез общо събрание на съкооператорите да бъде намален процентът на тази такса, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

Иван Иванов, председател на КЕВР: По принцип това може да стане, защото процентът сградна инсталация не е фиксиран в Закона и фактически няма задължителна разпоредба по този повод.

Председателят на регулатора посочи, че с промяна в Закона за енергетиката сградната инсталация може да бъде премахната, но ще остане проблема със заплащане на разходите по преноса на парното в сгради, където има масово отказване от топлофикационната услуга.

Иван Иванов, председател на КЕВР: Когато една не малка част от потребителите в дадена кооперация - етажна собственост, са се отказали от ползването на топлофикационни услуги, нараства сумата , която се плаща за сградна инсталация. Защото съответно тя трябва да бъде покрита. Поради обстоятелството , че всички съсобственици там са собственици и на самата сградна инсталация, освен на собствените им апартаменти.

Иванов отказа да коментира дали КЕВР ще понижи цената на парното от 1 април, след като общественият доставчик "Булгаргаз" поиска намаляване на цената на газа с 23 на сто за второто тримесечие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Археологически находки в квартал Лозенец - оставени на произвола
Археологически находки в квартал "Лозенец" - оставени на произвола
​Думата съжителство ще бъде заменена с традиции в учебниците за 6-ти клас
​Думата "съжителство" ще бъде заменена с "традиции" в учебниците за 6-ти клас