Повече зелени пространства и по-малко трафик. Това са само част от приоритетите на София през следващите три десетилетия. Как ще изглежда градът ни през далечната 2050-та година? Върху този въпрос ще работи през 2017-та година експерти от Направление...

Повече зелени пространства и по-малко трафик. Това са само част от приоритетите на София през следващите три десетилетия. Как ще изглежда градът ни през далечната 2050-та година? Върху този въпрос ще работи през 2017-та година експерти от Направление „Архитектура и градоустройство”към Столичната община, които тази вечер са се събрали в „Червената къща“ в София, за да дискутират идеите си. Там сега е и репортерът ни Тереза Ставрева.

Тук вече близо два часа архитектите представят идеи за това как трябва да изглежда София, за да бъде модерен, екологичен и икономически развит европейски град.

Работата по новата визия на София, е поверена на архитектите и експертите от Направление "Архитектура и градоустройство", а идеите, които се обсъждат, са събрани чрез допитване до над 3000 софиянци. Проучването е направено, за да насочат архитектите към това какво искат хората. А те искат природните ресурси, с които София разполага или по-конкретно Витоша, която се намира на по-малко от 20 км от центъра на града, да се развие като място за спорт и почивка не само през лятото, но и през зимата. Хората настояват и за повече зелени зони като паркове, площади и пешеходни зони.

Как и кога това ще се случи и има ли вече готов план ни каза малко по-рано главният архитект на София Здравко Здравков.

Сред големите проблеми на София се оказва и трафикът. Решението на този проблем, експертите намират в развитието на велосипедната мрежа и масовия градски транспорт. Екипът, който отговаря за новото устройство на града, предвижда изменения в общия устройствен план, както и в изискванията за визията на обществените сгради.