НОВИНИ

Обстановката след разрушителното земетресение в Егейско море

Гръцкият остров Кос и турските курорти Бодрум и Мармарис постепенно се възстановяват след разрушителното земетресение. Знаете - трус със сила 6.7 по Рихтер разлюля крайбрежието на Егейско море. Загинаха двама души - 22-годишен швед и 39-годишен турски гражданин. Ранените са над 500, част от тях остават в тежко състояние. Хотелиери обаче не отчитат отлив на туристи.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:36, 22.07.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Денонощие след труса, местни жители и туристи на остров Кос предпочетоха да прекарат втора нощ на открито, заради страх от нови земетресения. Сеизмолозите отчитат серия от вторични трусове, които постепенно отслабват.

Джим Кристофис, жител на Кос: Спах в парка. Страхувам се, както всички останали.
Никол Манил, туристка от Белгия: Нощта беше сравнително спокойна. Усетихме слаби трусове, леглото се разклати, но ни предупредиха, че това ще се случи и не се уплашихме.
Сандро, турист от Грузия: Тази нощ не усетих нищо, всъщност спах като бебе. Може би, защото имам малко бебе, гледам да спя винаги, когато и тя спи. Това е моето най-голямо земетресение.

Най-тежко пострадалите на остров Кос са откарани с хеликоптер до болници в Атина, двама са с опасност за живота. 350 души са потърсили медицинска помощ в турския курорт Бодрум. След като вчера достъпът по вода до Кос беше спрян, заради разрушения на пристанището, днес заработи по-малко пристанище. В първите часове след труса, хотелиери предложиха на туристите да бъдат преместени на други острови, но малцина са се възползвали от тази възможност.

Константина Свино, председател на Асоциацията на хотелиерите в Кос: Беше ни много трудно, но се справихме със създалата се ситуация. Сега вече е спокойно, хората се увериха, че няма риск за тях и се наслаждават на почивката си.

Нанесени са значителни материални щети - сред разрушените сгради са няколко стари църкви, джамия и замък от 14-ти век. Популярни археологически обекти също са пострадали и в момента са затворени за посетители. Екип от експерти към гръцкото Министерство на културата започна работа по възстановяване на засегнатите обекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу агресията в Нова Загора след насилие над младеж
Протест срещу агресията в Нова Загора след насилие над младеж
Шест години от атентата на норвежкия остров Ютьоя
Шест години от атентата на норвежкия остров Ютьоя