НОВИНИ

​Обстановката в Брюксел започва да се нормализира

Градският транспорт работи, хората се придвижват спокойно. Уплахата от вчера се превръща в солидарност днес. Хора с белгийски знамена на раменете и с цвете в ръка се стекоха към "Плас дю ла Боорсе". Площадът там се превърна в мемориален паметник. Най-често използваните думи днес са "стига толкова", "трябва да бъдем силни и заедно" .

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:11, 23.03.2016
Чете се за: 01:38 мин.
По света

Градът осъмна спокойно. Дъждовен - такъв е денят след атентата. Брюксел започва да се връща в своя обичаен ритъм на живот. Градският транспорт е отчасти възстановен - вървят някои линии на метрото.

Тези, които се пресичат с метростанция Малбек, остават затворени. Няма проблеми и с автобусния и тролейбусен транспорт. Училищата работят нормално. Въоръжени с автомати продължават да патрулират по улиците. Хората обаче са мълчаливи и забързани.

Изображението на терора днес е на първите страници на абосолютно всички вестници в Брюксел. Преобладава черният цвят. На снимката се вижда погромът след атентата на летището и още една картина - френското знаме прегърнало, плачещото белгийско знаме.

Вестник "Либерасион" представя друга картина от вчерашните терористични атаки.

Картина на тунелите в Белгийското метро. Очевидци разказват, че след взрива в съседните метростанции мотрисите спрели. Някои от тях спрели между метростанциите на релсите и хората след като чакали 15-20 минути, тръгнали пеша през тунелите, за да се спасят. И една последна картина - тбелгийското знаме под формата на сълза, а надписът гласи просто: "Право в нашите сърца"

- Чувствам се като всички. аз съм тъжна, просто тъжна. За всички , не само за мен.

- Изплашена ли сте?

- Да. За бъдещето. Бъдещето на всички.

- Как виждате това бъдеще?

- Всички се чувстваме сякаш сме във война. Изплашени за някого.

- Аз не съм изплашен. Притесних се, че хората може да се паникьосат, но не и аз.

Срещаме Сейхран. Родом от Силистра, живее в Брюксел от вече 5 години. Определя ситуацията в града днес като нормална.

- Всичко работи - трамове, метро. Всичко е наред. Все едно, че нищо не се е случило.

- Добре де не се ли притесняваш, тук се разхождат хора с автомати?

- Не не се притенснявам. Те ни охраняват.

Най-лошото, с което се е сблъсквало човечеството и човечността - това е тероризмът, казваха десетките запътили се към "Плас дю ла Боорсе".

Със свещи, цветя и десетки надписи, които гласят "стига толкова'', "нека се обичаме, нека бъдем заедно", жителите на Брюксел се обявиха срещу тероризма и почетоха паметта на загиналите в атенататите.

Аманда: Аз току-що изразих себе си на земята. Просто казвам, че трябва да се обичаме, да бъдем заедно и просто да бъдем хора.
Натали: Ние сме тъжни, ние сме изплашени, но трябва да продължим да вярваме и да изпращаме съобщения за надежда.

Те рисуваха усмихнати лица, въпреки сподавените в гърлото сълзи. И се хващаха за ръце без значение от етнос и религия.

Сидик Кхнан: Аз мисля, че сме тук да изпратим съобщение до всички в Европа и до всички арабски и американски страни: Ние сме тук срещу това, което се случи вчера, ние сме солидарни с белгийците. затова сме тук. Аз съм мюсюлманин, аз съм Белгиец, аз съм пакистанец, но това не е дело на исляма, а на няколко души. Така че, нека не лепим лоши етикети на исляма.

В социалните мрежи се разпространи една снимка - малко моченце от бежански лагер с бял лист с надпис - текстът гласи "съжалявам за Брюксел".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национални дни на кариерата в Русенския университет
Национални дни на кариерата в Русенския университет
Има ли нужда от нов Закон за тероризма
Има ли нужда от нов Закон за тероризма