Пожарът във военния завод „Дунарит" край Русе, където вчера преди обед избухна пожар, е локализиран само в границите на производственото помещение, като е засегната малка част от тревната площ около него.

Обстановката е спокойна и няма опасност от взрив. Въпреки че огънят е затихнал, продължават дежурствата на противопожарни екипи, както и наблюденията с дрон с термо контрол. Причината за инцидента тепърва ще се изяснява. Според инструкциите за безопасност, все още няма достъп до цеха. С изясняване на случая се е заела Окръжната прокуратура в Русе. Заради мерки за сигурност до 12 часа районът ще остане отцепен, в понеделник се очаква хората да бъдат на работа.

Пред камерата на "По света и у нас" късно снощи собственикът на "Дунарит" Емилиан Гебрев посочи и предполагаема причина за възникването на пожара.

Емилиян Гебрев - собственик на военния завод "Дунарит": Щетите не са най-важното нещо. Това са само материални щети. Няма каквото и да е била експлозия, а не се очаква и не може да се случи дори теоретически такава към настоящия момент. Нека всички хора да бъдат спокойно. И най-важното нещо е: Няма одраскан и уплашен човек, което е най-важното.

Какви са причините според Вас?

Емилиян Гебрев: По всяка вероятност има някакъв фабричен дефект на машина, която е произведена преди години, на която ѝ е дошъл моментът.