От Националния кризисен щаб предупредиха, че на изток започва нов силен снеговалеж. Всички републикански пътища са отворени за леки и тежкотоварни автомобили. Затворена заради почистване е само отсечката от АМ "Тракия" от Зимница до Бургас. Няма населени места без ток или бедстващи хора. От 1 часа българско време на 13 януари България ще спре износа на ток за съседни страни като предпазна мярка, обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Всички пътища по републиканската мрежа са отворени за движение, заявиха от Националния кризисен щаб. Затворена за движение е само АМ "Тракия" в участъка от Зимница до Бургас. Движението по пътя Карнобат-Бургас е забранено за ТИР-ове над 12 тона.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие в оставка: Поради образувалия се нов фронт имаме нови временни ограничения за следващите часове на някои от пътищата в Югоизточна България, най-вече на териториите на област Хасково, Бургас и Ямбол, но те са временни и само за моментно почистване от навявания.

Очаква се снеговалежът в Източна България да продължи и през нощта, като ще образува нова снежна покривка от 10 см. до утре сутринта. Засега населени места без ток няма, обяви и енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка - За да гарантираме енергийната сигурност на страната и имайки предвид факта, че съседни на нас страни предприемат мерки, свързани с ограничаване на износа на произведената ел. енергия в съответните страни... Аз ще се възползвам от правото, което ми дава Закона за енергетиката и днес до края на деня ще издам такава заповед, с която от един часа българско време на 13 януари ще въведем такъв временен ограничителен режим по отношение на износа.

През целия ден в страната не е имало тежки ПТП-та, обяви и началникът на Пътната полиция комисар Бойко Рановски. И съобщи, че вече се обмислят по-строги санкции за шофьорите, които нарушават забраните за движение при лошо време. Промените са гласувани на първо четене в Транспортна комисия на НС.

комисар Бойко Рановски, нач. на Пътна полиция - ГДНП: Санкцията при неизпълнение на полицейско разпореждане и навлизане в такива участъци е 3 месеца лишаване и 1000 глоба предложената и при навлизане след знак, въвеждащ времена забрана за движение, 1 месец лишаване и 300 лева глоба.

Прогнозите са в събота в Източна България да завали дъжд, който да доведе до поледици, а след това да обърне в сняг.

© БТА