НОВИНИ

Обстановката в Източна България се влошава

От Националния кризисен щаб предупредиха, че на изток започва нов силен снеговалеж. Всички републикански пътища са отворени за леки и тежкотоварни автомобили. Затворена заради почистване е само отсечката от АМ "Тракия" от Зимница до Бургас. Няма населени места без ток или бедстващи хора. От 1 часа българско време на 13 януари България ще спре износа на ток за съседни страни като предпазна мярка, обяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Александър Марков
от Александър Марков
22:06, 11.01.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Всички пътища по републиканската мрежа са отворени за движение, заявиха от Националния кризисен щаб. Затворена за движение е само АМ "Тракия" в участъка от Зимница до Бургас. Движението по пътя Карнобат-Бургас е забранено за ТИР-ове над 12 тона.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие в оставка: Поради образувалия се нов фронт имаме нови временни ограничения за следващите часове на някои от пътищата в Югоизточна България, най-вече на териториите на област Хасково, Бургас и Ямбол, но те са временни и само за моментно почистване от навявания.

Очаква се снеговалежът в Източна България да продължи и през нощта, като ще образува нова снежна покривка от 10 см. до утре сутринта. Засега населени места без ток няма, обяви и енергийният министър Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка - За да гарантираме енергийната сигурност на страната и имайки предвид факта, че съседни на нас страни предприемат мерки, свързани с ограничаване на износа на произведената ел. енергия в съответните страни... Аз ще се възползвам от правото, което ми дава Закона за енергетиката и днес до края на деня ще издам такава заповед, с която от един часа българско време на 13 януари ще въведем такъв временен ограничителен режим по отношение на износа.

През целия ден в страната не е имало тежки ПТП-та, обяви и началникът на Пътната полиция комисар Бойко Рановски. И съобщи, че вече се обмислят по-строги санкции за шофьорите, които нарушават забраните за движение при лошо време. Промените са гласувани на първо четене в Транспортна комисия на НС.

комисар Бойко Рановски, нач. на Пътна полиция - ГДНП: Санкцията при неизпълнение на полицейско разпореждане и навлизане в такива участъци е 3 месеца лишаване и 1000 глоба предложената и при навлизане след знак, въвеждащ времена забрана за движение, 1 месец лишаване и 300 лева глоба.

Прогнозите са в събота в Източна България да завали дъжд, който да доведе до поледици, а след това да обърне в сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лошо отношение на шофьор в автобус 59
Лошо отношение на шофьор в автобус 59
Новото исландско правителство встъпи в длъжност
Новото исландско правителство встъпи в длъжност