НОВИНИ

Обстановката в Хитрино два дни след трагедията

България тъгува за жертвите в Хитрино! Националните знамена са спуснати наполовина. 7 загинаха, 30 са ранените. Взривът опустоши селото- разрушенията са огромни, сгради са сринати със земята. Взривната вълна е поразила всичко в периметър - около 700 м. Кабинетът отпусна 10 млн. лева за да помогне на хората. Екипът на БНТ- Диана Тодорова и операторът Милена Гайдарова с ексклузивни кадри, за да видите това, което остана от селото.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:14, 12.12.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас
Тодор Бързилов - началник Нац. оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението": "Това е част от тежко пострадалия район. Тук са и част от жертвите намерени, които бяха затрупани. като бяха спасени две дечица на 12 и 18 години от развалините бяха извадени. Виждате какво е останало от постройките и къщите спряхме претоварването, хората са изведени на безопасно разстояние. Да спрете работа там и да се изтеглите на безопасно разстояние. Значи повишила се е концентрацията както чухте и се работи. Това са щетите от взривовете, това е къща, която е изгоряла".

- Как се сменят екипите, разбрахме че се работи денонощно?

Тодор Бързилов - началник Нац. оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението": На сменен режим по 12 часа в момента наблюдавате БДЖ -Железопътна инфраструктура - почистване на падналата контактна мрежа. Пожарникарите почистват площадката, за да може да бъде вкаран кран за вдигане на падналите цистерни постоянно се мери концентрацията на въздуха който е и и газовете, за да няма опасна концентрация. При опасност се прекратява работа и се изтеглят.

- Към момента има ли изтичане на газ?

Тодор Бързилов - началник Нац. оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението": Има пропуск от една цистерна, към която се подава непрекъснато вода за охлаждане и абсорбиране тази цистерна, която виждаме обърната, тя е тази от която изтича газ в момента? Да, точно така тук масово са потрошени стъклата на прозорците, изтърбушени са каси на врати.
- Спрете контактната мрежа, че се наклони един стълб опасно към ЖП-цистерна.Да, изтелгете се, г-н Ламбов. Благодаря!

- В момента от какво е най-голямата опасност?

Тодор Бързилов - началник Нац. оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението": Опасността е ако стане някоя авария на пропуск на връзка, която е направена при претакането, изпускане на газ, концентрация и затова много внимателно трябва да се работи, защото не трябва да допуснем да изтече отново течност или газ. Защото на практика това, което е станало е едно изтичане на течност, което загазява района и става голяма експлозия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работната версия на прокуратурата за Хитрино - нарушаване правилата на движение
Работната версия на прокуратурата за Хитрино - нарушаване правилата на движение
Чешма заледи няколко улици в Благоевград
Чешма заледи няколко улици в Благоевград