НОВИНИ

Обстановката в Македония постепенно се успокоява

Най-малко 40 души бяха ранени по време на вчерашните сблъсъци в Скопие. Президентът на страната Георге Иванов ще събере днес лидерите на политическите партии, за да обсъдят обстановката и да потърсят решение на създалата се ситуация. Снощи протестиращи нахлуха в парламента и влязоха в саморазправа с депутати, при която пострадаха леко няколко македонски народни представители, включително и лидерът на Социалдемократическата партия Зоран Заев. Причина за недоволството им стана избора на етнически албанец за председател на парламента.

bnt avatar logo
от БНТ
06:11, 28.04.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Снощи протестиращи нахлуха в сградата на парламента след като за председател беше избран етническия албанец Талат Джафери. Той държал и реч на албански, което предизвика гнева на събралите се отпред демонстранти. Депутатите от македонски произход са изпълнили химна на Македония, а веднага след това албанците в парламента са запели албанския, което допълнително е нагнетило напрежението. Група от около 100 души нахлула във фоайето на македонския парламент. Стигна се до сблъсъци с депутати. Няколко народни представители бяха леко ранени, сред които и лидерът на Социалдемократите Зоран Заев. За първи път етнически албанец е избран да застане начело на народното събрание. През 2001 Македония беше на ръба на гражданската война, след бунт на албанското малцинство.

В момента обстановката е спокойна, като се очаква днес президентът Георге Иванов да се срещне с политическите лидери за да обсъдят ситуацията. Срещата обаче, е под въпрос, тъй като не е сигурно дали всички лидери ще се съгласят да присъстват на нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските власти призоваха за запазване на спокойствието в Македония
Българските власти призоваха за запазване на спокойствието в Македония
МВР на Македония: Евакуацията завърши, установява се броят на ранените
МВР на Македония: Евакуацията завърши, установява се броят на ранените