Нормализира се обстановката в Пловдив след обилните валежи, които наводниха града. Спасителните екипи са реагирали на близо 1000 сигнала за блокирани в автомобили хора и наводнени сгради. Въпреки тежката обстановка,бедствено положение не беше обявено.

Пловдив

Ден след поройния дъжд, в Пловдив вече няма критични места. Градът изсъхва с последствията от наводнението, като все повече се виждат и нанесените материални щети.

Няма сграда или улица, която да не е пострадала от рекордния дъжд, който се изля - между 70 и 75 л на кв. метър. Щети има и по приземните етажи на болници и аптеки.

Към този час във всички квартали на града има и ток, и питейна вода.

Младен Маринов: Имаше над 12 критични точки в Пловдив

Младен Маринов: Имаше над 12 критични точки в Пловдив

Цяла нощ спасителните екипи отводняваха сгради, болници и подлези в Пловдив и помагаха на закъсали във водната стихия шофьори. Обстановката в града по...

Наводнени подлези и сгради, десетки блокирани във водата шофьори, квартали без електрозахранване, нарушени комуникации - така премина нощта в Пловдив.

Младен Маринов - министър на вътрешните работи: Имаше 12 изключително критични точки, една от тях беше на управлението на НКЖИ може би половин метър ни делеше от това водата да залее всички ел.табла, които да доведат до цялото изключване на цялата линия.
Гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР: Около 30 човека майки с деца са били евакуирани от автомобилите за тях можем да говорим евентуално за евакуация,другите случаи са по- скоро извеждане на по-високи етажи за осигуряване безопасността на децата или на лежащо болните.

Евакуация на пациенти се наложи да бъде организирана в няколко градски болници. В две от тях водата затвори операционни, отделение по анестезиология и реанимация, спешен център и зала за ядреномагнитен резононс. След отводняването помещенията са неизползваеми, а щетите сериозни.

Д-р Надежда Крумова, управител на болница: Още не мога да кажа колко са големи, защото още е мокро и в операционните токът е спрян. И сега ни предстои да направим по щателна преценка на нещата, но най-важното за нас е, че няма необслужени пациенти и нямаме пациенти, които да са бедстващи.
Пловдив след пороя: Получени са 650 сигнала за наводнения и бедстващи хора

Пловдив след пороя: Получени са 650 сигнала за наводнения и бедстващи хора

Близо 650 сигнала са получени в рамките на 4 часа в Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" след вчерашния проливен дъжд в Пл...

Загуби от водното бедствие понесоха и шофьорите. На много места, където улиците бяха най-непроходими, изплуваха изгубени регистрационни номера. До обед в КАТ-Пловдив бяха донесени над 70.

Инспектор Ботьо Гиргинов, КАТ-Пловдив: Ще предоставяме намерените регистрационни табели в сектор "Пътна полиция"-Пловдив, след като собственикът предостави информация със съответния регистрационен талон при поискване от човека, ще му бъде съдействано и за монтиране на загубения регистрационен номер.

Шофьор от автобус на Градския транспорт се превърна в герой от критичната вечер. Без да спазва разписанието, той качвал мокри и премръзнали хора в дъжда за да ги прибере по домовете им.

Костадин Тотков, ръководител "Автобусни превози" - Пловдив: Това е хуманно отношение от негова страна, лично управителя на фирмата и собственик е решил да го награди със 100 лв.

Водното бедствие подложи на изпитание почти всички жители и гости на Пловдив. Но някои намериха повод и за забавление в усложнената обстановка. Наскоро ремонтиран подлез, те използваха като гребен канал преди пътното платно да изсъхне.