Спорадична стрелба в Северна Сирия след обявеното прекратяване на огъня. Турция се съгласи с искането на Вашингтон да прекрати операцията "Извор на мира" за 5 дни, докато кюрдските сили напуснат района.

С прекратяването на огъня, в граничния град Рас ал Айн оръжията не заглъхнаха. От Сирийския център за наблюдение на човешките права съобщиха, че там се водят спорадични боеве, а обстановката в другите селища определиха като "предпазливо спокойна".

Турският президент отрече да се нарушава примирието и предупреди, че ако до вторник кюрдските сили не се изтеглят от района, Турция ще поднови операцията.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Ако с изтичането на 120-те часа обещанията не бъдат спазени, нашата операция "Извор на мира" ще продължи и то с много по-голяма скорост отпреди.

Кюрдските сили се съгласиха с прекратяването на огъня, но само за зоната между градовете Рас ал Айн и Тел Абияд, където през последните дни се водиха тежки боеве.

Американският президент приветства прекратяването на огъня в Северна Сирия. Доналд Тръмп сравни конфликта между Турция и кюрдските сили с детска игра.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Като две деца са, понякога трябва да ги оставиш да се сбият, а след това да ги разделиш.

След дипломатическата победа в Анкара американският вицепрезидент Майк Пенс се върна в родината си. А държавният секретар Майк Помпео пристигна в Ерусалим за среща с изралеския премиер Бенямин Нетаняху.

От ООН съобщиха, че през първите седем дни на операция "Извор на мира" около 160 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си. Голяма част от тях са преминали на иракска територия.