НОВИНИ

Кризисни щабове в цялата страна следят обстановката заради проливните валежи

След циклона „Татяна“, който причини снеговалежа, сега ни връхлетя „Филип“, който носи проливни дъждове. Държавата реагира с превантивни мерки, кризисни щабове в цялата страна следят обстановката.

bnt avatar logo
от Екип на „По света и у нас“
17:25, 01.12.2017
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Оранжев и жълт код за обилни валежи и силни ветрове продължава да е в сила за 19 области в страната.

Най-силни са дъждовете в Западна и Централна България. До 80 км. в час достигна силата на ветровете в източната част на страната. В Мало Бучино с допълнителна техника ще се навлезе в руслото на реката.

;

Берковица

Продължават валежите в Северозападна България. Най-много дъжд през последното денонощие се е излял в района на Берковица, където минава Берковска река - там е паднало близо една трета от прогнозираното количество за декември. Нивото на реката е повишено и заради обилното снеготопене във високите части на планината. През 2014 година водите ѝ излязоха от коритото си и нанесоха значителни поражения на сгради и инфраструктура. Според местните власти обаче, в момента няма основания за тревога.

Димитър Славчев, жител на Берковица: Засега не, но ако се увеличи дъжда може да стане по-критично."
Марин Маринов: Тук наклонът е голям, реката ни е бързоходна, бързо се оттича, всичко е разчистено.
Радослав Найденов, заместник-кмет на община Берковица: При това ниво и при това количество на валежите нямаме притеснения. Ще имаме готовност да реагираме, ако стане нещо необичайно или се увеличи количеството на валежите.
;

Благоевград

24-часово наблюдение на нивата на реките и язовирите на териториите на Благоевград и Кюстендил разпоредиха областните управители. Свикани са кризисни щабове, а към момента водата в язовирите е в нормални граници както и нивата на реките Струма и Места. С около 40% е увеличено нивото на водите на реките Джерман и Бистрица, но засега опасност от преливане няма.

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Към пътуващите искам да се обърна да се движат с понижена скорост пътните настилки в областта са хлъзгави да се съобразяват със ситуацията, която е в момента.
;

Пловдив

Продължават превантивните мерки на територията на Пловдив, Пазарджик и Смолян, където се очакват валежи от 60 до 100 литра на квадратен метър. От Регионалния щаб, който обхваща и трите области, съобщиха, че има определени допълнителни полицейски патрули, както и служители на пожарната, които при нужда да се включат в наблюдението на най-големите язовири. Към момента водоемите се следят денонощно от персонални отговорници, назначени от кметовете.

Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи: Всички язовири, почти всички са с капацитет пълни от порядъка на 30 до 50%. Има няколко язовира, които са малко по-пълни, но опасности от преливане няма.

От ЕВН също имат готовност за допълнителни дежурни групи за отстраняване на евентуални аварии по електропреносната мрежа.

;

Мало Бучино

Продължава да вали проливен дъжд, заради който реката е преляла, предаде репортерът на БНТ Петър Георгиев от мястото на събитието. Столичният кмет Йорданка Фъндъкова присъства на място, но вече се е прибрала в столицата, за да присъства на брифинга там.

Ситуацията според Столична община е овлядана и една жена е била евакуирана. На място присъстват спешни екипи. Разговаряхме с една жена, която живее от другата страна на реката и тя сподели, че това не е първият път, в който това се случва. Пътят до къщата ѝ е отцепен.

Има готовност за изграждане на пясъчни диги, като сигнали за аварийна ситуация има и на други места в района.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изпитанието да станеш български студент от чужбина
Изпитанието да станеш български студент от чужбина
Преля реката в Мало Бучино
Преля реката в Мало Бучино