Навръх Гергьовден жителите на врачанското село Лиляче вместо да празнуват, чистят къщите си от вчерашното наводнение. Поройният дъжд смъкна тонове кал от нивите в ниската част на селото и потопи над 20 сгради. Семейство Панчеви са мобилизирали целия си род да чисти калта от двора и приземния етаж. Край къщата им има огромна купчина с боклуци, които снощи багер е извадил от отводнителния канал.

Лиляче, Враца

Вела и Павлина:
"Тази трева и боклуци, висок е било вътре в каналът и заради тези треви и отпадъци водата не е могла да иде надолу и е излезнала към къщите."

Още снощи започнаха отводнителни дейности с мощни помпи на пожарната, а днес от Общината изпратиха комисия, която да опише нанесените щети.

Нина Дакева, секретар на община Враца
"Ще се опишат подборно щетите в дворните места, къщите и стопанските постройки. Впоследствие ще се направи и оценка, а относно инфраструктурата, ще направим организация за максимално бързо почистване на улиците."

Макар че ситуацията видимо е по-спокойно от снощи, хората от наводнения район с тревога следят прогнозата за нови дъждове, защото бедствието може да се повтори.