НОВИНИ

Агенцията по метрология: Падналият асансьор е поддържан и проверяван редовно

Скъсана носеща планка е причинила падането на асансьора снощи в жилищна сграда в столичния квартал "Свобода". Това е заключението на експертите от "Агенцята по метрология". При инцидента пострадаха четирима възрастни и едно дете. Според председателя на агенцията Александър Манолев съоръжението е било поддържано безупречно. Защо обаче асансьорът падна - от утре започва обстойна техническа експертиза, успоредно се води и следствие. Двама от пострадалите остават в болница. Репортаж на Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
20:03, 28.09.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Засега експертите все още не са установили какво е причинило скъсването на носещата планка, свързваща кабината с хидравличната система на асансьора.

Александър Манолев - предс. на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: Начинът, при който е станало самото откъсване, не е позволило също така и на системата за аварийно спиране да заработи, така че асансьорът да спре и да не падне.

Манолев отхвърли хипотезата, че асансьора е бил претоварен.

Александър Манолев - предс. на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: 5 човека са били в асансьора по това време. Асансьорът е предвиден за 6 човека, до 450 кг, така че категорично не става въпрос за претоварване.

Падналият асансьор е бил поддържан и проверяван редовно, твърди шефът на Агенцията по метрология.

Александър Манолев - предс. на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: Абсолютно всички прегледи, които се изискват по закон, са били направени - това, което видяхме снощи от книгата за поддръжка на съоръжението.

Според живеещите в кооперацията обаче от месец е имало проблеми с асансньора.

Тотка Джамбазова: Не съм виждала техническа проверка. Ами има вибрации такива и леко спадане надолу.
Бойко Тоцев: Това е втора фирма, която наехме за асансьори, защото от първата фирма не бяхме доволни. Идваха много, не идваха на време, нещо усетихме, че асансьорът не беше много добре.

От фирма "Профи сървиз", която поддържа асансьора казват, че са го проверили само преди три дни, а на 17 май той е минал успешно годишен надзор от фирма "Естима-КМ".

Инж. Кирил Кирилов - управител на фирмата"Естима-КМ": Тогава е бил технически изправен, прегледан е, проверени са предпазните устройства. Възможно е да е умора в материала, неправилно направена заварката, но това съоръжение когато е приемано, е натоварвано с 150% за статични изпитвания и т.н.

От метрологичната агенция призоваха да не се избързва с хипотезите.

Валентин Чиликов - главен секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: Дали има некачествен материал, някаква корозия или нещо друго, това ние не можем да кажем. Това ще бъде резултат от техническата експертиза, която се възлага на сертифицирана лаборатория.

Ако техническата експертиза и разследването, което МВР успоредно води, докажат, че фирмата, която е поддържала асансьора, има вина за аварията, ще последват административни санкции, глоби и отнемане на всичките й лицензи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е конфискувала незаконно имущество за повече от 73 милиона лева
България е конфискувала незаконно имущество за повече от 73 милиона лева
Правителството проучва възможности да обжалва решението на арбитража за Белене
Правителството проучва възможности да обжалва решението на арбитража за "Белене"