НОВИНИ

Обсъждане на Бюджет 2018 в Тристранния съвет

Тристранният съвет обсъди план сметката за догодина. Дебатите преминаха вяло, а бюджетът този път беше определен като пица Калцоне - по думите на вицепремиера Валери Симеонов държавната план сметка криела приятни изненади. Повечето социални партньори дадоха положителна оценка на бюджета. Единствено от Стопанската камара и КНСБ не го подкрепиха.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
20:12, 27.10.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Тази година дебатът в Тристранния съвет продължи кратко, но започна колоритно. Вицепремиерът Валери Симеонов откри заседанието.

Валери Симеонов, вицепремиер: Бюджетът за 2018-та година, така наречената богата добре аранжирана пица „Калцоне“.

По думите на Валери Симеонов бюджетът криел приятни изненади този път.

Не на това мнение обаче бяха от КНСБ. По думите им заложените пари за заплати са по-малко от обещаните.

Пламен Димитров, президент на КНСБ: Аз мисля с тези Дянкови сравнения да вземем да спрем вече, нито е пица, нито е „Калцоне“. За някои няма и 50 стотинки увеличение, така че за това казвам преди малко за едни има може би хубав стек за други няма дори и хляб.

Догодина е предвидено ръст на икономиката от почти 4%, дефицит 1% и нов държавен заем в размер на 1 милиард лева, с който ще се покрият стари задължения.

Бизнесът днес не успя да се обедини около бюджета за догодина, имаше и конкретни критики.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Законът за държавния бюджет получи петица. Запазва макроикономическата стабилност, защото запозва един много добър данъчен модел, към който се стремят все повече държави по света.
Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара: Смятаме, че се подава погрешен сигнал към повечето бюджетни сфери, към повечето области на политики ,тъй като имаме така или иначе доказуемо забавен ход на реформите.

Бюджетът на НОИ всъщност получи най-много критики от социалните партньори.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал: Държавата административно и грубо се намесва там, където не трябва да се намесва, а там където трябва да се вземат мерки за ограничаване на злоупотребите, разхищенията и кражбите при болничните листа например или инвалидните пенсии отново е заложен ръст на разходите.

Финансовият министър Владислав Горанов не пожела да коментира оценките за бюджета. Иначе държавната сметка трябва да бъде внесена в парламента до 31 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топ 5 на нарушителите в Шумен според Пътната полиция
Топ 5 на нарушителите в Шумен според Пътната полиция
Затваряме 17 общински сметища до края на годината
Затваряме 17 общински сметища до края на годината