Просветното министерство удължава обсъждането на новите програми по литература за 11 и 12 клас. Това каза днес за "По света и у нас" просветният министър Красимир Вълчев. Той няма да ги подпише докато не се постигне консенсус за съдържанието им. През последната седмица много учители се изказаха в социалните мрежи срещу новия тематичен подход при представянето на българските автори и отпадането на фейлетоните на Алеко Константинов и Емилиян Станев като автор.

Тематичното, а не хронологично изучаване на българските автори има своите предимства, смята министър Вълчев.С новата концепция се освобождава учебно време, за да могат учителите допълнително да преподават и други автори и теми. Въпреки всичко министерството ще продължи обсъждането на програмите по литература за 11 и 12 клас.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ще се опитаме да организираме максимално широк формат или ако не успеем да обхванем всички той да бъде максимално представителен. Не сме се запънали за това, ще се вслушаме в гласа на учителите няма да бързаме с утвърждаването на програмите преди да имаме относителен консенсус по отношение на тяхното съдържание.
Новите учебни програми по български език и литература за 11 и 12 клас

Новите учебни програми по български език и литература за 11 и 12 клас

Просветното министерство публикува за обсъждане новите програми по литература за 11 и 12 клас. Както и досега ще се учат само български автори. Най-го...

Учители масово се изказаха в социалните мрежи срещу новия подход - представяне на материала чрез 9 теми: родното, природата, смъртта, властта, миналото, любовта, вярата, трудът, изборът и едва по три произведения от български автори към тях. Смята се, че подходът е сложен и не е подходящ за ученици в средното училище. Министърът коментира още, че се обмисля и опростяване на "малките матури " след 4 клас. Учителите считат, че те са стресиращи за децата.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Когато говорим, че искаме да финансираме училищата според образователните им резултати трябва да имаме една такива оценка, разбира се, тя не трябва да бъде стресираща, аз мисля, че в този ѝ вариант тя може да се подобри.

На пресконференция днес министър Вълчев обяви още, че децата от българските училища в чужбина вече ще получават сертификати за владеенето на български език. Така те ще могат да се реинтергират в българската образователна система, ако се завърнат. Ако пожелаят пък да учат висше образование у нас, оценката от сертификата ще се взима като балообразуваща.

Необходимост или стрес са "малките матури"?

Необходимост или стрес са "малките матури"?

В четвъртък започва Националното външно оценяване след 4-ти клас или така наречените "малки матури ". Тази година на тях се очаква да се явят над 63...

Ваня Кастрева: Нека децата приемат "малките матури" като състезание

Ваня Кастрева: Нека децата приемат "малките матури" като състезание

В 10 часа едновременно в цялата страна ще се проведе първият от поредицата Национално външно оценяване като изпит по български език и литература, обяс...