НОВИНИ

Обсъждат имената на спирките на новата метролиния

Въпреки че до откриването на третата метролиния остава още 2 години, имената на спирките вече се обсъждат от граждани и общинари. Анкета, която се разпростанява в социалните мрежи, е достигнала до над 11 хиляди потребители и показва, че гражданите предпочитат наименованията да са според добре познати обекти в София.

Тодор Литовски
от Тодор Литовски Цветелина Борисова
18:22, 13.06.2016
Чете се за: 00:45 мин.

Анкетата, която е пусната в мрежата от гражданско сдружението, цели да се направи приблизителна извадка на общественото мнение, за да може общинарите да се съобразят с него.

Гергин Борисов, сдружение "Спаси София": "В анкетата само за 4 дни се включиха 11178 човека, а имената, които бяха избрани, съвпадат с имената на местата, където се намират метростанциите, т.е. софиянци много практично и прагматично си избраха имена за метростанциите."

Имената предложени от Столичния метрополитен са съобразени със същия критерий. Патриарх Евтимий, НДК, булевард "България", Красно село.

Инж. Стоян Братоев, директор на Столичния метрополитен: "85% от имената съвпадат, както придложението, което е внесено, така и от анкетата, която е направена, което е доказателство, че е подходено правилно."

Днес започна разглеждането на имената в комисиите на Столичния общински съвет. При дискусиите стана ясно, че общинарите одобряват географския принцип, допълнен обаче и от знакови имена на институции, сгради и исторически личности.

Тодор Чобанов, зам. кмет на София: "Ще се вземат пред вид всякакви аргументи, от всякакъв характер, мнението на гражданите ще се отчете. Бих казал че повечето имена са ясни като специфика, дискусионни са не повече от 2 до 3 метростанции."

Сред дискусионните е Театър "София", Тракия или Подуене. Уточняването на имената се налага на ранен етап на строежа, за да може при подготвянето на проектните документи да не се допускат грешки, обясни инж. Братоев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама: Убиецът е декларирал вярност към Ислямска държава
Обама: Убиецът е декларирал вярност към "Ислямска държава"
Германец стреля с въздушна пушка по център за бежанци
Германец стреля с въздушна пушка по център за бежанци