Мерки за стабилизиране на цените на свободния електроенергиен пазар се обсъждат в този час на среща в Комисията за енергийно и водно регулиране, по инициатива на председателя на регулатора Иван Иванов. В нея участват ръководителите на енергийните дружества и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Причината - драстичния скок на тока на борсата, който достигна нива над 300% и острата реакция на бизнеса и синдикатите.

Антон Кьосев, собственик на шивашка фирма: Увеличават цената, покупната, на борсата с 37 %, а ние сме 100% експортно ориентирана фирма, имаме подписани договори за тази година и по никакъв начин не можем да го компенсираме. Поводът да сме тук всички е да накараме държавата да помисли колко ще бъдат разходите, когато изпратя 500 човека на борсата в продължение на 6 месеца са ориентировъчно около 3 млн.
Крум Косев - говорител на EVN: Тук става въпрос за търговия на свободния пазар на електроенергия. Свободния пазар е там, където всеки свободно може да сменя своя доставчик, да сменя цени и т.н, в момента в този диапазон се движат борсовите цени.
Теменужка Петкова: Създадохме либерализиран пазар на електрическата енергия

Теменужка Петкова: Създадохме либерализиран пазар на електрическата енергия

Правителството има основен приоритет да осигури условия за българската индустрия, за да бъде тя конкурентна на международните пазари. Това заяви минис...

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Всяка от институциите ще направи своите проверки в рамките на своята компетентност. Експертите на Министерството на енергетиката ще извършат проверка по отношение на техническата експлоатация и техническото състояние на енергийните обекти. В това число ще бъде направен отчет и на електромерите, електромерни табла - така че да видим дали енергията, която се отчита от трите електроразпределителни дружества на практика е тази енергия, която клиентите са потребили, за да могат хората да бъдат спокойни и ние да уверени, че всичко е така като трябва да бъде.