След настояване на родители, Комисията по образование на Столичния общински съвет увеличи точките, които кандидат- първокласник ще получава, ако негов брат или сестра учат в същото училище.Те вече са 22. Бяха повишени и точките за първокласници от многодетни семейства.Това обаче са допълнителни критерии.Водещ фактор при записване на първокласниците тази година остава уседналостта. Очаква се новата наредба да бъде гласувана до края на месеца.

На днешното заседание на Комисията по образование в Столичния общински съвет дойдоха майки на бъдещи първокласници, недоволни от новите критерии за записване.Тази година най-голямо предимство имат деца, чиито семейства са живели повече от три години в района на желаното училище. Майките поставиха въпроси за допълнителните критерии за записване.

Силвена Денева, майка на четири деца: Във връзка с районирането деца, които имат брат, сестра отиват в друго училище.
Плама Христова, майка на три деца: Не може да обхване идеята на това рано сутрин и следобед да заведеш и да прибереш няколко деца на различни места приети.

Тъй като по време на обсъждането на новия прием, на страницата на Столичния общински съвет най-много предложения са били свързани именно с този проблем, допълнителните точки, които бъдещ първокласник ще получи, ако има брат или сестра в училището бяха увеличени от 16 на 22.

Продължава недоволството срещу промените в приема след 7 клас

Продължава недоволството срещу промените в приема след 7 клас

Недоволство срещу промени, предлагани от образователното министерство, което предлага постепенно административно увеличаване на приема в професионални...

Тодор Чобанов, зам.- кмет на Столична община: Първо се класират децата с уседналост, след това с по-малка степен на уседналост и в трета и четвърта група такива, които нямат или даже от цяла София, именно в хода на прилагането на тази процедура трябва да гарантираме, че там където има вече едно детенце второто ще отиде там. Именно затова с най-голяма тежест е и този критерий.

За да се насърчи раждаемостта, повече точки получиха днес и децата от многодетни семейства- от 2 на 5. Днес беше обсъдена и друга наредба- за приема в детските градини. Новото в нея е, че след протести на родители, и децата с хронични заболявания и специални образователни потребности вече ще се класират чрез системата на общината, а не отделно. И второто- в тази система влизат за първи път и подготвителните групи в училищата. Тодор Чобанов коментира днес и дали се обмисля засилване на видеонаблюдението в столичните детски градини.

Тодор Чобанов, зам- кмет на Столична община: Ние имаме видеонаблюдение, говорим за вътрешно в над 50 градини. Тъй като няма законов регламент по този въпрос прилагаме един съвсем ясен принцип-Столична община ще осигури финасиране за вътрешно видеонаблюдение навсякъде, където се постигне разбирателство педагогическия съвет и родителските активи.

Видеонаблюдението е изключително удобно, за да се гарантира добър образователен процес, смята още Чобанов.Той каза обаче, че е категорично против това, видеонаблюдението да е свързано с интернет и мобилни комуникации.