Проектът на Национална здравна карта предизвика недоволство сред пациенти, лекари и депутати. Документът беше обсъден в Здравната комисия, въпреки, че още не е приет от правителството и срокът за обществено обсъждане не е приключил. Най-спорно се оказа предложението за намаляване на болничните легла с около 6 хиляди.

Анализ на касата показал, че през миналата година от около 39 хиляди болнични легла реално са се използвали около 24 хиляди. Затова в Националната здравна карта е включена тази бройка и оперативен резерв от около 8 хиляди легла. Здравната каса ще сключва договори с болниците само за тях.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Тук с е първи баланс между възможностите на бюджета на НЗОК и необходимите медицински потребности на населението. Това е баланс, който ние трябва да постигнем.

От Лекарския съюз обясниха, че най-драстично намаляване на легла ще има в София, Пловдив, Пазарджик, Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен.

д-р Венцислав Грозев - председател на БЛС: 30% от здравеопазването се извършва в извънболничната помощ. При нас е 7. Как да няма притеснение?
Андрей Дамянов - Национална пациентска организация: Нашите очаквания са в процеса на общественото обсъждане картата да бъде променена в посока тя да послужи за основа на здравна реформа.
Протестен митинг срещу фалита на Врачанската болница

Протестен митинг срещу фалита на Врачанската болница

Десетки граждани на Враца се събраха днес пред Областната администрация на протестен митинг срещу фалита на областната болница. Хората негодуват срещу...

От здравното министерство обясниха, че леглата, за които ще плаща касата са с 30% повече. Що се отнася до опасенията, че спешното отделение във Врачанската болница може да затвори, заради липса на персонал министър Ананиев обясни:

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Дори и да отсъстват някои от хората, които работят в това отделение, ние сме създали организация веднага да бъдат заместени с други хора, за да не се нарушават правата на гражданите за тяхното спешно лечение.

Утре заместник-министър Жени Начева ще се срещне с екипа на Врачанската болница.