НОВИНИ

Обсъждат варианти за ТОЛ таксата от 3 до 39 стотинки

Вариантите за ТОЛ таксата се движат от 3 стотинки, предложени от превозвачи, до 39 стотинки за километър, съгласно сметките на регионалното министерство. Това стана ясно след заседание на обществения съвет по въвеждането на новата система за таксуване на тежки камиони и автобуси. Окончателната тарифа ще бъде уточнена след допълнителни разговори след 16-и август, когато започва безплатното тестване на ТОЛ системата.

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 05.07.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Таксата на километър все още не е уточнена, като засега е ясно, че размерът на плащането за всяко конкретно превозно средство ще зависи от теглото, размера му, екологичните му параметри, както и от категорията на пътя, по който се движи. Дали по пътищата с лошо състояние ще се пътува по-евтино, предстои да се реши.

Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Общофилософски въпрос - първо ТОЛ или първо пътища, яйцето или кокошката. Търсим баланса между двете.

Бизнесът е доволен, че вече има диалог и чуваемост. Превозвачите предлагат ТОЛ такса да плащат само автобусите, които осъществяват случайни превози, а тези по редовни линии да пътуват, без да плащат такса. От министерството са склонни да подкрепят подобна идея.

Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация на автобусните превозвачи: За този сектор от бранша и една стотинка на километър ще бъде твърде висока цена по отношение на това, че ние работим по конкретни транспортни схеми, утвърдени разписания, с ангажименти с дългосрочни договори.

Освен цената, остава висящ и друг основен въпрос - за кои точно пътища ще се плаща. Има трима доставчици на услугата, предстои договор и с четвърти - това беше коментарът на заместник-министър Нанков на упреците, че има монопол по отношение на ТОЛ услугата.

Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Темата с монопол и така нататък, по отношение на предоставяните услуги, дори не звучи сериозно.

ТОЛ системата днес беше тема и на политически коментари. В парламента в декларация от БСП заявиха, че проектът за въвеждане на новото таксуване се е сгромолясал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на върха в рамките на инициативата Берлински процес
Среща на върха в рамките на инициативата "Берлински процес"
Иран поиска от Великобритания да бъде освободен задържаният танкер
Иран поиска от Великобритания да бъде освободен задържаният танкер