НОВИНИ

Обучават детегледачки за оказване на първа помощ

Как се прави сърдечен масаж на бебе, как се превързва прорезна рана и трябва ли да се премахва чуждо тяло, попаднало в дихателните пътища на дете, преди да е дошъл спешният екип – това са само част от уменията, на които ще бъдат обучавани детегледачки по програма на БЧК-Варна. Повече знания за оказване на първа долекарска помощ ще получат и преподаватели от училища, детски градини и социални домове във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова / Илко Илиев
16:59, 06.03.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Курсовете на Чевения кръст във Варна за оказване на първа долекарска помощ ще помогнат да бъдат стабилизирани показателите на малкия пациент до идването на линейката. Обучението започва с практически урок как се прави сърдечен масаж

Д-р Диян Железов - лектор в БЧК-Варна
“Деца които са от една годинка надолу т.е бебета.Сърдечният масаж се изпълнява само с два пръста, като показалецът и средният пръст се поставят в средата на гръдната кост и само с два пръста се извършва натискът.Целта е гръдната кост да потъне на около сантиметър и половина навътре към гръдната кухина. При обдишване на деца и бебета въздух се подава до началото на повдигане на гърдичките.”

Според доктор Железов правилната реакция при дете, изпаднало в критична ситуация, е животоспасяваща.

Д-р Диян Железов - лектор в БЧК-Варна
”Бързината е важна за тези, които са около детето. Обучен учителски състав. Най-вероятно в училищата при някакъв инцидент ще бъдат близо до тези деца.Те са възрастни и могат да взимат самостоятелни решения и отговорности”.

Детегледачките, учителите и служителите в социални домове ще бъдат обучавани в рамките на осем учебни часа. Завършилите успешно курсовете за оказване на първа долекарска помощ ще получат специален сертификат от областния съвет на Червения кръст във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-силните икономики в ЕС ще обсъдят бъдещето след Брекзит
Най-силните икономики в ЕС ще обсъдят бъдещето след Брекзит
Каналджия осуети проверка и застраши живота на полицейски патрул
Каналджия осуети проверка и застраши живота на полицейски патрул