НОВИНИ

Обучават доброволци за помощ на пострадали при бедствия

В Кресненското дефиле се провежда обучение на доброволни екипи за работа при бедствия, аварии и кризи. Тренировъчният курс включва демонстрация, подготвена от доброволци на Българския червен кръст. Идеята на симулацията е доброволните екипи да попаднат в реална ситуация на бедствие и да окажат помощ на населението.

bnt avatar logo
от Аксения Ангелова
17:25, 12.06.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Доброволци трябваше да преминат през бързотечащите води на река Струма, високи 4 метра, и да окажат помощ на пострадали при инцидент с мотори. Единият от изчезналите мотористи беше открит от кучетата на Планинската спасителна служба.

Ясен Сливенски, дирекция „Мениджмънт на бедствията": "Никой не знаеше предварително какво ще се случи, така че обстановката е много близка до реалната, максимално. И екипите трябваше да направят всичко това, което са учили до момента, и го прилагат на практика."

В демонстрацията участваха 70 доброволци, разделени на няколко групи. Всеки екип изпълняваше внимателно поставената му задача, а някои показаха и добри плувни умения.

Димитър Николаев, доброволец: "Изпитвам увереност, в смисъл, екипирани сме, така че няма как да се случат някакви проблеми с нас. Хората, с които работя, са професионалисти, така че дори да стане някакъв инцидент с нас, има на кой да разчиташ."

В тренировъчния курс се включи и екип на фондация „Четири лапи". Те работят съвместно с Българския червен кръст повече от година, а целта им е да оказват необходимата помощ както на пострадалите хора, така и на домашните им любимци.

Д-р Марина Иванова, директор на фондация „Четири лапи" за България: "В повечето случаи хората отказват да се евакуират, ако няма кой да се погрижи за техните животни."

При кризисна ситуация е важно пострадалият да не подценява ситуацията, да запази спокойствие и да изчака на безопасно място намесата на специализиран екип, съветват от Българския червен кръст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ: Няма нужда от актуализация на бюджета
ГЕРБ: Няма нужда от актуализация на бюджета
Тежка катастрофа с български тир в Италия (ВИДЕО)
Тежка катастрофа с български тир в Италия (ВИДЕО)