От Централната избирателна комисия вече обучават районните комисии за предстоящите избори, а те от своя страна ще имат ангажимента да обучат секционните. Комисиите за вота в чужбина също преминаха през обучение, което се проведе във Външно министерство. От ЦИК са приели, че в по-големите секции - там, където има над 400 гласоподаватели - задължително трябва да има две кабини. В болниците, освен лежащите, възможност да гласува ще има и персоналът, който в изборния ден дава 12-часови дежурства. Вижте кои са най-важните правила.

Видеоконферентна връзка позволи на комисиите от 23, 24, 25 и 26 многомандатни избирателни райони да участват в обучението на ЦИК. Какво трябва и какво не трябва да се прави в деня преди и в този на самия вот -
това им беше разяснено.

Пред помещението, където ще се гласува, задължително се разлепват информационни материали със знаците за гласуване, табло с образеца на бюлетината и списъка на кандидатските листи, номера на секцията и кои
адреси попадат в нея.

Румяна Стоева-Сидерова - член на ЦИК: "В избирателната кабина трябва да има табло с начина на гласуване и списъка на кандидатите, но вътре НЕ се слага образец от бюлетината."

В секциите в чужбина ще бъдат командировани държавни служители, които да участват в съставите на секционните комисии.

Йорданка Ганчева - член на ЦИК: "На места в посолствата увеличихме броя на избирателните секции с оглед да се улесни процеса по гласуване."

Иванка Грозева - член на ЦИК: "Сега ще се гласува само с една бюлетина - тя както ви я показахме е лесна, няма преференции, да се надяваме, че няма да има опашки, такива каквито имаше през 2016 г."

От ЦИК изтъкнаха колко е важно поставянето на втори печат на бюлетината при гласуване.

Румяна Стоева-Сидерова - член на ЦИК: "Липсата на втори печат е абсолютна причина за недействителност на бюлетината. Затова не бива секционните комисии да манипулират такива недействителни бюлетини - къде без да искат, къде нарочно."

Избирателят има право само на една грешка, след която може да получи нова бюлетина. При показан вот бюлетината се счита за недействителна.

Росица Матева - член на ЦИК: "Показан вот означава - избирателят е излязъл от кабината за гласуване, отворил си е бюлетината и е показал вота си. Това, че по някакъв начин бюлетината при слагане на печата леко се е отворила или при пускане в кутията се е отворила по някакъв начин - това не е показан вот."

Изборният ден може да бъде удължен след края си в 20 ч. само с един час.

Румяна Стоева-Сидерова - член на ЦИК: "Може да гласуват след 20 часа само лицата, които са пред избирателната секция, пред вратата на избирателната секция. Не пред сградата на училището, не в двора на училището или някъде наоколо на улицата."

Росица Матева - член на ЦИК: "И е ваша преценката колко хора са пред изборното помещение и колко хора биха могли да гласуват до 21 часа."

И още от препоръките на ЦИК - на масата за броене на бюлетините да има само един химикал - в единия й край да се броят гласовете, в другия - да се попълва протоколът.

Румяна Стоева-Сидерова - член на ЦИК: "Знаете страховете, а и случаите, които са се случвали - някой да драсне на бюлетинката незабелязано нещо и да унищожи действителен вот."

На сайта на ЦИК вече има тест за секционните избирателни комисии. Там всеки, който ще участва в предстоящите избори ще може да пробва разпознава ли действителни от недействителни бюлетини и да тества останалите си познания около организацията и провеждането на вота.