НОВИНИ

Обвинения в сексуален тормоз срещу Пласидо Доминго

Един от най-великите оперни певци - Пласидо Доминго - е упражнявал натиск върху жени с обещания да подпомогне музикалната им кариера срещу секс. Това разказват през Асошиейтед прес осем певици и една танцьорка. Случаите са от края на 80-те години и са се развивали в продължение на три десетилетия. Певецът определи обвиненията като "дълбоко смущаващи", но "неточни".

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:04, 13.08.2019
Чете се за: 01:10 мин.
По света

78-годишният Пласидо Доминго - в момента директор на операта в Лос Анджелис - е една от най-бляскавите фигури на класическата музика, обожаван от публиката. В света на операта всички са знаели за тъмната му страна, но са мълчали - твърдят обвинителките. Интервюираните жени разказват, че тормозът се изразявал в нежелани целувки по устните, докосвания, позвънявания по телефона през нощта и покани да го посетят и да му изпеят ария в хотелската му стая или в дома му. Само една не крие името си - Патриша Улф, пяла с Доминго във Вашингтонската опера. Останалите все още работят и се опасяват от отмъщение и подигравки.

Патриша Улф, бивша оперна певица: Той заставаше ей толкова близо до мен и казваше: "Патриша, трябва ли да си ходиш у дома тази вечер?"
Той беше толкова влиятелен, беше като Бог в тази сфера и когато се приближи до теб и те попита това - си мислиш - Какво!?! Разбира се, че трябва да си вървя у дома. Но също така - на тръгване - се питаш - дали не си съсипах кариерата?"

Патриша Улф не е споделяла с никоя от другите жени в нейната ситуация.

Патриша Улф, бивша оперна певица: Беше тормоз. Абсолютно. Абсолютно. Нямам съмнение.

Джослин Гекър, Асошиейтед прес: АП разговаря с девет жени, които казаха, че оперната звезда Пласидо Доминго е използвал своята власт и слава в опитите да притиска жени да започнат сексуални отношения с него. Десетки хора от оперната индустрия ни казаха, че това е било публична тайна десетилетия наред.

Седем от тези жени споделят, че тяхното "не", се е отразило зле на кариерата им. Пласидо Доминго е отговорил с писмено изявление до АП.

Пласидо Доминго: Обвиненията от тези неназовани лица отпреди 30 години са дълбоко смущаващи и, така представени, са неточни. При все това, е болезнено да чуя, че е възможно да съм разстроил някого или да съм го накарал да се чувства неудобно - независимо колко отдавна е станало и въпреки добрите ми намерения.

В изявлението си Доминго изтъква, че вярвал, че интимните му отношения са били по взаимно съгласие и че онези, които го познават, знаят, че не би обидил или наранил нарочно никого. Певецът припомня, че днешните стандарти за поведение са много различни от тези в миналото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бездомно куче нахапа дете в Дупница
Бездомно куче нахапа дете в Дупница
Пробив в борбата с ебола
Пробив в борбата с ебола