НОВИНИ

Обвиненият за атентата в лондонското метро бил "обучаван да убива" от ИД

Младият иракчанин, обвинен за атентата на метростанция "Парсънс Грийн" в Лондон през септември, при който бяха ранени 30 души, заяви, че е бил "обучаван да убива" от групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес, като се позова на документи, представени на процеса срещу него, който започна днес.

bnt avatar logo
от БТА
22:15, 07.03.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
обвиненият атентата лондонското метро бил обучаван убива

Ахмед Хасан Мохамед Али, 18-годишен иракчанин, жител на Съри, е обвинен в опит за убийство и използване на експлозив, способен да застраши живота на други хора - обвинения, по които той пледира "невинен".

Младият мъж пристига във Великобритания през октомври 2015 г., преминавайки тунела под Ламанша нелегално, на камион, без документи за самоличност. Моли за политическо убежище през януари 2016 г., понеже "се страхува от "Ислямска държава". Днес наказателният съд в Лондон "Олд Бейли"се запозна с протокол от разговора между младия мъж и британските имиграционни служби, в който той разказва за живота си в Ирак и твърди, че е бил принуден да се подчинява на "Ислямска държава", за да избегне репресии срещу семейството си.

"Те ни обучаваха да убиваме. Всичко се оправдаваше с религията", заявил той тогава, твърдейки, че заедно с него са били обучавани около хиляда души. "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, но британските власти остават предпазливи по въпроса, припомня АФП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ и МЗХ внимателно следят нивата на над 190 язовира в страната
МОСВ и МЗХ внимателно следят нивата на над 190 язовира в страната
Съветът за сигурност на  ООН призова за прилагане на примирието в Сирия
Съветът за сигурност на ООН призова за прилагане на примирието в Сирия