НОВИНИ

Обвиненият за палежа на Тютюневите складове остава в ареста

Окръжният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста бездомника Любомир Данчев, обвинен в умишлен палеж на първия от изгорелите тютюневи складове в града.

bnt avatar logo
от Росица Колева
18:32, 25.08.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Любомир Данчев, който е с лека умствена изостаналост, заяви в съдебната зала, че е невинен и че някой иска да го набеди. Той дори се обърна към съдията с въпроса: - Ще ме пуснат ли, ако съм невинен?

Любомир Данчев, обвиняем - „Ти ли запали склада? - От твоята стая ли тръгна огънят? - Не от моята, от друга стая тръгна".

Според наблюдаващия прокурор обаче има събрани многобройни свидетелски показания, които сочат, че големият пожар в Тютюневия град е тръгнал от стаята, обитавана от обвиняемия.

Костадин Паскалев, прокурор: „За мен е безспорно, щом съм вкарал мярка, значи е безспорно".
;

Извадени бяха справки от пожарната, според които в годините е имало три пожара на адресите, обитавани от Данчев. Той заключвал с катинар етажа на тютюневия склад и единствен имал достъп до него. При гасенето пожарникари са разбили заключената врата, за да влязат вътре. Според защитниците на Данчев обаче други свидетели разказвали, че огънят започнал от покрива, което компрометирало версията за запалване от цигара.

Стефан Левашки, адвокат на обвиняемия: „Мен ме шокира експертизата. Такъв портрет му правят на плах, боязлив човек, страхлив... как този човек ще отиде да пали? Пък от друга страна, ако е запалено от фас - защо прокуратурата пледира, че е умишлено?

От защитата допълниха, че направените натривки от ръцете на Данчев не са показали следи от запалителни вещества, а дрехите му изобщо не са изследвани. Ако се докаже обвинението за умишлен палеж на културната ценност, Любомир Данчев може да получи от 5 до 15 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит изпрати съболезнователна телеграма до италианския президент
Патриарх Неофит изпрати съболезнователна телеграма до италианския президент
Нов обитател във варненския зоопарк
Нов обитател във варненския зоопарк