Министерството на правосъдието на САЩ обяви днес, че на 36 лица са предявени обвинения за участие в глобална схема за кражба на самоличности по интернет, причинила щети за над 530 милиона долара на потребители, компании и финансови институции, предаде Ройтерс.

Правоприлагащите органи в различни страни са арестували 13 лица в Австралия, Великобритания, Италия, Косово, САЩ, Сърбия и Франция.

"Днешните обвинителни актове и арести бележат едно от най-големите начинания за преследване на киберизмами, предприемано някога от министерството на правосъдието, каза Джон Кронън, и.д. заместник-главен прокурор на САЩ.

Престъпната мрежа, оперираща като онлайн дискусионен форум под наслов "In Fraud We Trust" (Уповаваме се на измамата), е разработила сложна схема за придобиване на социалноосигурителни номера, рождени дати и пароли за достъп на хора от цял свят.

Според обвинителния акт трупата е създадена през 2010 г. от Святослав Бондаренко, 34-годишен украинец. Той се бил обърнал към онлайн форум като "удобно и безопасно" място, в което "да се съберат професионални хора, за които кардингът (придобиване на стоки и услуги чрез фалшиви или крадени кредитни карти) и хакерството са станали начин на живот".

Украинецът създал йерархия в организацията и надзиравал предложенията за реклами на уебсайт за крадени обекти. Той обаче забранявал да се продават или купуват устройства и други обекти, които са били собственост на ограбени руснаци, твърди прокуратурата.

Освен способстването за продажби на крадена информация мрежата осигурявала доверителни сметки, чрез които клиентите изпирали придобитото с дигитални валути като биткойни, Либърти резърв, Пърфект мъни и Уеб мъни. Тази услуга се извършвала от Сергей Медведев, съосновател на уебсайта "InFraud". Американското обвинение казва, че сред рекламираните за продажба данни са били 795 000 пароли за достъп до банката HSBC, десетки пароли за ПейПал (PayPal), удостоверения за самоличност и номера на кредитни карти. Сайтът е бил използван и за реклами за продажба на на зловреден софтуер.

Останалите обвиняеми - извън 13-имата задържани - са още на свобода и разследването продължава, каза на пресконференция Дейвид Рибицки, заместник-помощник на главния прокурор.