НОВИНИ

Обвиниха бившия ректор на Медицинския университет в София

Обвинителен акт срещу бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митов и бившия главен секретар на учебното заведение Алексей Алексеев. Всеки от тях ще бъде съден по три обвинения, съобщиха от държавното обвинение. На Митев е определена гаранция от 15 000, а на Алексеев - 5 000 лева.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:19, 01.03.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Ваньо Митев ще бъде съден за безстопанственост, неизгодна сделка и че е допуснал подчиненият му Алексей Алексеев да извърши престъпление по служба. Общо щетите, за които двамата са обвинени, са близо милион и 400 хиляди лева. По-голямата част от тях са несъбрани такси от чужди студенти, които според прокуратурата, неправомерно са били записани държавна поръчка. В делото влизат още купуване на високопроходим автомобил, плащане за рекламна кампания в Лондон, както и излишни договори с адвокати, консултанти и научни организации.

Емилия Русинова - градски прокурор на София: "По делото са разпитани множество свидетели, изготвени са експертизи, наблюдаващите прокурори са преценили, че доказателствата са достатъчни и делото днес беше внесено в СГС".

Днес от прокуратурата потвърдиха, че има сигнал от 9 следователи срещу зам. главния прокурор Борислав Сарафов, свързан с негови действия от първите дни на разследването в Хитрино. Той се проверява от Етичните комисии на Върховната прокуратура и Националното следствие.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "Тази проверка и към днешна дата не е приключила. Аз в качеството си на говорител на главния прокурор и в качеството си на прокурор не мога да коментирам действия, извършени от наш колега".

Междувременно съдът прекрати гражданското дело, заведено по същия повод от следователя Страхил Каменички срещу Сарафов - заради натиск и обиди, отправени на оперативна среща в Шумен. Съдът е преценил, че става въпрос за действия по служба, за които магистратите имат функционален имунитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложбената зала в Пловдив ще бъде ремонтирана
Изложбената зала в Пловдив ще бъде ремонтирана
Започва официално разследване срещу Франсоа Фийон
Започва официално разследване срещу Франсоа Фийон