Технологичният гигант "Епъл" е обвинен в голяма борсова измама, съобщава Евронюз. Съдебният иск е заведен в САЩ от инвеститори, които твърдят, че са подведени за реалното състояние на компанията и по-специално за продажбите й в Китай.

© БГНЕС

Когато "Епъл" изненадващо обяви, че продажбите в Китай са по-слаби от прогнозираните, акциите на компанията се сринаха и тя загуби 74 милиарда долара от пазарната си стойност за един ден.

Подателите на иска твърдят, че са инвестирали в "Епъл" два месеца преди шефа на компанията Тим Кук изненадващо да занижи прогнозните печалби на 2 януари. Самият Кук и главният финансист на Епъл Лука Маестри са посочени като ответници в жалбата.

Според тъжителите, "Епъл" ги подвели, след като през ноември 2018 г. спряла да оповестява как се продава основния им продукт - смартфона Айфон. Освен това компанията не казала на потенциалните си инвеститори, че засилващото се желание на клиентите да подменят батериите на старите си модели Айфон, а не да си купят нови, предполага по-слаби продажби на основния продукт.

Инвеститорите не били известени и за начина, по който предизвиканата от Доналд Тръмп търговска война между САЩ и Китай ще се отрази на "Епъл" и като последствие на техните инвестиции.

Засега няма официална позиция на "Епъл" по внесения иск и отправените обвинения.

Епъл отхвърля отговорност за взривяване на айФони в Китай

Епъл отхвърля отговорност за взривяване на айФони в Китай

Американският технологичен гигант Епъл (Apple) изтъкна, че случаите на взривяване и подпалване на смартфони айФони (iPhone) в Китай се дължат на "външ...