НОВИНИ

Обвиниха и заместник-министър за престъпление по служба

И заместник-министър на външните работи - Христо Ангеличин с обвинение за престъпление по служба - за договор за купуването на телефонни централи за 12 български посолства. По още едно дело прокуратурата разследва висши чиновници от външното ведомство - за това, че не била проведена обществена поръчка за осигуряване на транспорт, нощувки и застраховки при служебни пътувания. Ангеличин коментира, че няма никакви притеснения, защото процедурите са спазени стриктно, а той дори не знае имената на фирмите, заради които разследват.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:40, 20.01.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

От покупката на телефонните централи, без обществена поръчка, щяла да се облагодетелства конкретна фирма, а министерството - да бъде ощетено с близо един милион лева, твърди прокуратурата. До щети обаче не се стигнало, заради проверката на ДАНС. Разследването е по сигнал на бившия външен министър Кристиан Вигенин.

Зорница Таскова - говорител на Софийската градска прокуратура: "Христо Ангеличин разпраща до 12 представителства на България в чужбина грами, в които разпорежда да се извършат плащания към посочено от него дружество с цел закупуване на телефонни централи.

Ангеличин обясни, че всяко от посолствата е възложило малка поръчка - до 70 хиляди лева, но не ставало въпрос за умишлено разделяне, напротив прокуратурата изкуствено събира сумите.

Христо Ангеличин - зам.-министър на външните работи в оставка: "Нямам от какво да се притеснявам. Здрав е сънят ми. Всичко, което сме правили, са го правили и преди нас. Конкретно Вигенин е правил същото нещо. Разликата между него и нас е, че той е платил, а ние не платихме. Аз имам обвинение, той - не".

Зам.-външният министър е поредният член от кабинета в оставка, обвинен в последните месеци.

Зорница Таскова - говорител на Софийската градска прокуратура: "Действията на прокуратурата в никакъв случай не са обвързани с политическата конюнктура в страната. Повдигането на обвинения се обуславя само от момента на събиране на доказателства по делото и преценката на наблюдаващия прокурор".
Христо Ангеличин - зам.-министър на външните работи в оставка: "Структурата, която прави изборите е ЦИК, а не прокуратурата. Надявам се, че работят по правила и всичко в края на краищата ще бъде изнесено пред обществеността. Често обявяват някой, с големи букви, че е мошеник и после след две години, с малки, излиза, че няма нищо".

Второто разследване засега е срещу неизвестен извършител - затова, че вместо обществена поръчка, са сключени споразумения с Министерството на земеделието и храните - да се ползват услугите на избрана от тях фирма за осигуряване на самолетни билети, нощувки и застраховки при служебни пътувания.

;

И тук според Ангеличин нарушение няма. Той обясни, че така се наложило, защото обществената поръчка на Външно 4 пъти е спирана заради обжалвания.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: "С цел да се облагодетелства конкретна фирма, се сключват тези странни, според нас, споразумения. По силата на които, фирма, която е избрана като изпълнител в друга процедура от друго министерство получава едни 700 хиляди, добре дошли".

И още един сигнал получи днес прокуратурата. Евродепутатът Николай Бареков внесе в държавното обвинение документи, за които твърди, че съдържат данни срещу президента Росен Плевнелиев и бизнесмена Иво Прокопиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ и Движение 21 ще работят за алтернативен лявоцентристки блок
АБВ и "Движение 21" ще работят за алтернативен лявоцентристки блок
Почистващите фирми влязоха във вътрешнокварталните улици на София
Почистващите фирми влязоха във вътрешнокварталните улици на София