Американски консулски служител беше изправен пред турски съд във вторник по обвинение в шпионаж и опит за сваляне на правителството.

© БГНЕС

Метин Топуз, турски гражданин и дългогодишна връзка с американската Служба за борба с наркотрафика (DEA), бе арестуван през 2017 г. по обвинение за връзки с живеещия в Пенсилвания мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад неуспешния опит за преврат през 2016 г..

Турска полиция ескортира Топуз до съда в Истанбул. Ако бъде признат за виновен, той е заплашен с доживотна присъда.

Топуз е заподозрян в контакти с полицейски служители и бивш прокурор, обвинен в участие в движението „Гюлен“, съобщи Анадолската агенция.

"По време на 25-годишната ми работа с DEA срещнах много полицейски служители и държавни служители и разменях с тях визитни картички", каза Топуз пред съда. „Не съм имал други задължения, освен да служа като преводач между събеседниците. Никога не бих си и помислил, че някога ще бъда обвинен за тези контакти“, каза той през сълзи.

Американският шарже д’афер на посолството в Анкара и генералният консул в Истанбул също бяха в съда за първото заседание, което се очаква да продължи три дни.

Американското посолство нарича обвиненията "изцяло неоснователни".

Американски официални представители твърдят, че освобождаването на "несправедливо задържани" турски граждани от техния персонал е приоритет. Като такъв те определят и случая със Серкан Гьолге, двоен гражданин на САЩ и Турция, учен в НАСА, осъден по обвинения в тероризъм.

Друг местен консулски служител в Истанбул, Мете Кантурк, е под домашен арест и е изправен пред подобни обвинения като Топуз.