НОВИНИ

Обявено е бедствено положение в Мексико

Над 200 загинали и стотици хора в неизвестност - това е равносметката до този момент след унищожителното земетресение в Мексико. Трус със сила 7.1 по Рихтер удари централната част на страната. Силно засегната е столицата Мексико Сити и щатовете Пуебла и Морелос. Трусът срина училище, а под руините му загинаха най-малко 30 деца, 8 остават в неизвестност. Обявено е бедствено положение, спасителните операции продължават. Това е второ силно земетресение в Мексико от началото на месеца, когато загинаха 90 души. Трусът стана в деня на разрушителното земетресение преди 32 години, при което загинаха около 10 000 души.

bnt avatar logo
от БНТ
12:16, 20.09.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Следобяд на 19 септември. Трус със сила 7.1 разтърсва централната част на Мексико. С всяка следващата минута, новините за срутени сгради и загинали хора се увеличават. По ирония на съдбата, на този ден страната отбелязва тъжна годишнина - 32-години от унищожително земетресение, при което загиват хиляди. Часове по-рано са проведени и учения за действия при трус.

Сринати до основи са десетки жилищни сгради, както и 7-етажна текстилна фабрика. Летището в Мексико Сити е затворено. Най-страшната новина дойде от училище в столицата, което също рухнало под силата на земната стихия. Под руините му загиват близо 40 деца. Уплашени родители не знаят към кого да се обърнат за съдействие.

;
Диана Лимон, жител на Мексико Сити: Беше пълен хаос, дойдох веднага след труса, децата ми учат в училище на съседната улица. Видях как сградата се е сринала и изпаднах в паника. Започнах да тичам, тичах, за да намеря децата си и да видя дали са добре. Цял следобед наблюдавам спасителните операции.
Джонатан Мендоса, жител на Мексико Сити: Никой не ни дава никаква информация. Единственото, което властите ни казаха, беше, че трябва да проверим в болниците дали близките ни са там. Семейството ми изчезна, не знам къде са и дали са добре.

Епицентътът е на 123 км югоизточно от столицата Мексико, на 51 км дълбочина. Страната все още се възстановяваше от земетресението със сила 8.1 по-рано този месец, при което загинаха най-малко 90 души.

Енрике Пеня Нието, президент на Мексико: Най-важно сега е да продължаваме с издирването на оцелели под срутените сгради и да окажем медицинска помощ на нуждаещите се. Армията и военноморските сили също се включиха в операциите. Това, което се случи, е огромна трагедия, за съжаление много мъже, жени и деца загубиха живота си. Искам да изкажа съболезнованията си на близките на загиналите. Мексико споделя вашата болка.

40% от столицата и 60% от Морелос са без електричество. Разкрити са центрове за временно настаняване, раздават се продукти от първа необходимост. Към гражданите е отправен призив да останат по домовете си, ако не е наложително да излизат, за да могат спасителните екипи да се придвижват по-бързо по улиците.

Стотици мексиканци подаваха сигнали за засегнати сгради и бедстващи хора в социалните мрежи. Хиляди доброволци се включиха в издирването на оцелели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училищният съвет решава как да накаже учениците, пребили учител в Садово
Училищният съвет решава как да накаже учениците, пребили учител в Садово
Бургас – с три номинации за новаторство в образованието
Бургас – с три номинации за новаторство в образованието