В Плевенска област обявиха бедствено положение заради Африканската чума по свинете в частни стопанства.

Плевен

В региона няма нови случаи, но активирането на плана за защита при бедствия ще ангажира по-голям брой институции за ограничаване на заболяването, обясниха от областната управа.

Десетте огнища в Плевенско обхванаха 15 селища, в които бяха евтаназирани 226 прасета. Там завършва дезинфекцията, а на входно-изходните пътища дежурят полицаи. Следи се и доставката на месо в преработвателните предприятия. Новите проби от 10-километровите зони около огнищата са отрицателни. Ветеринарните власти призоваха стопаните да не крият и да не превозват нерегламентирано животни и месо.

Д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ - Плевен: Има една тенденция за спиране на напредване на заболяването навътре в територията на областта. Да, мерките са непопулярни, но това трябва да се направи, тъй като за това заболяване, повтарям, няма лечение, няма ваксина. Няма друг начин да го спрем.
Обявиха бедствено положение в Плевенско заради чумата по свинете

Обявиха бедствено положение в Плевенско заради чумата по свинете

Със своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обявява бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените...