Извънредно положение в Шарлотсвил, в щата Вирджиния заради сблъсъците между крайнодесни и антирасисти след решение на властите да премахнат паметник на генерал Робърт Лий - главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война между Севера и Юга. Събитията доведоха до смъртта на трима души.

© БТА

Протестът заради паметника на генерал Робърт Лий събра в Шарлотсвил бели националисти, неонацисти и други крайно десни. Пълководецът от робовладелските южни щати до днес за мнозина е герой. Някои мъже с черни тениски и кубинки открито носеха оръжия, имаше и нацистки поздрави.

Шествието предизвика контрапротест на антирасисти. Засиленото полицейско присъствие не предотврати сблъсъците. Не се мина без жертви.

20-годишен бял младеж вряза автомобила си в група демонстранти, уби една жена и рани 19 души. Той е задържан и обвинен за убийство. Двама полицаи от Шарлотсвил загинаха при катастрофа с хеликоптер.

Президентът Доналд Тръмп осъди насилието, но си навлече критики, че не е заклеймил специално националистите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Осъждаме по най-категоричен начин тази ненадмината проява на омраза, фанатизъм и насилие от много страни.

Губернаторът на Вирджиния Тери Маколиф беше категоричен.

Тери Маколиф, губернатор на Вирджиния: Имам послание към всички бели националисти и нацисти, които дойдоха в Шарлотсвил. То е просто: „Въвете си у дома." Дойдохте, за да нараните хора и успяхте. Но ще ви кажа: Ние сме по-силни от вас. Тук няма място за вас.

"Обединените хора няма да бъдат победени", скандираха по-късно в Атланта, Сан Диего и други градове, в знак на солидарност с пострадалите в Шарлотсвил. Според анализатори бурните събития в града, където преобладават либералните възгледи, показват възраждането на крайната десница след идването на власт на президента Тръмп.