Нов голям горски пожар избухна на територията на община Харманли следобед, а сваленото в 15 часа бедствено положение бе подновено и отново и е в сила от 17 часа днес със заповед на кмета на общината Мария Киркова, съобщи пресаташето на администрацията Дарина Стаматова.

© БТА

Стихията бушува източно от село Остър камък. Пламъците са прехвърлили пътя от Харманли за Маджарово, който е затворен заради гъст дим и слаба видимост. Фронтът на огъня се движи в посока селата Иваново, Надежден и Лешниково. Пожарът е върхов в боров масив и широколистна гора, засегнати са треви и ниска растителност, а силният вятър утежнява обстановката, уточни Стаматова.

Към района са насочени 8 противопожарни автомобила с екипите им. На терен вече е кметът на Харманли Мария Киркова, а областният управител Станислав Дечев също пътува към мястото, уточниха от областния кризисен щаб. Пренасочва се техника от потушените по-рано огнища край селата Овчарово и Дрипчево, където 50 000 декара бяха унищожени от миналата събота следобед досега.

От областната администрация обещават повече информация по-късно.