От утре ще бъде обявено частично бедствено положение в Пазарджик заради боклука. То се отнася за района на Регионалното депо за битови отпадъци край града. Причината е, че всички общински сметища в страната се затварят от 1 януари, а новото регионално депо край Пазарджик все още няма избран оператор, който да го стопанисва и управлява. До патовата ситуация се стигнало след като една от фирмите кандидати за оператор на депото обжалвала пред Комисията за защита на конкуренцията. Въпреки че жалбата е отхвърлена, решението може да се обжалва пред съда до 5 януари.

Пазарджик

Според кмета на Пазарджик частичното бедствено положение е единственият начин общината да получи възможност за директен договор с фирмата оператор на новопостроената първа клетка на депото. Само така от 1 януари там ще може да се депонират отпадъци.

Тодор Попов - кмет на Пазарджик: Обявяваме бедственото положение, сключваме договора с фирмата изпълнител и на първи нашите камиони отиват на новото сметище, но останалите общини да отиват където преценят колегите.

Вчера щабовете на другите осем общини от региона, които трябва да ползват новото депо, решиха, че не е нужно да се обявява бедствено положение.

Тодор Попов - кмет на Пазарджик: Някак ми се струва романтичен погледът, който вчера те имаха към тоя проблем, а добре като завлачат камионите на първи януари и започнат да ги връщат, къде ще ги хвърлят? Пред общината имам предвид пред тяхната община, така че щом искат да се оправят поединично - ОК.

Въпреки че в момента има ново регионално депо, което преди два месеца беше открито от министъра на екологията Нено Димов, деветте общини от региона няма къде да изхвърлят боклука. По разпореждане на екоминистерството от 1 януари старите сметища ще бъдат закрити, а срокът за съдебното обжалване на конкурса за оператор на депото изтича на 5 януари, ако съдебната процедура се проточи бедственото положение може да бъде удължено с още 30 дни. Тогава се обмисля и вариант община Пазарджик да стане оператор на депото до окончателното решение на съда.

Криза със сметоизвозването в Пазарджишко

Криза със сметоизвозването в Пазарджишко

Представителите на 9 общини в област Пазарджик няма къде да извозват отпадъците си от 1 януари 2018 година. Това стана повод за искане за обявяване на...