Грипна епидемия в областите Бургас Стара Загора и Шумен. Учениците излизат във ваканция до края на седмицата, началото на грипната ваканция е различно - Само в Бургаско тя започва от утре. В Силистра се въвеждат предепидемични мерки.

И в трите области с грипна епидемия се забраняват женските и детски консултации, свижданията и профилактичните прегледи и плановия прием в болница.

Стара Загора Шумен Бургас

Лабораторните тестове до момента доказват, че у нас циркулира щамът „Мичиган“, който е близък до свинския грип и засяга хората в активна възраст.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Най-високата заболяемост е между 15 и 60 години. За разлика от обикновените щамове, с които се срещаме други години, при които водещи бяха възрастните хора над 65 години и малките деца.

В Бургаско щамът е друг и засяга предимно децата от 5 до 14 години. Учениците в областта излизат във ваканция от утре до края на седмицата.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Почти всички места в специализираните белодробни отделения и болници са запълнени вече с хора с усложнения.
© БНТ
Обявиха грипна епидемия в област Стара Загора

Обявиха грипна епидемия в област Стара Загора

Във връзка с регистрираната висока заболеваемост през последната седмица (07.01. - 13.01.2019 г. - 264,84 души на 10 000), както и от резултатите на и...

В Старозагорска област ваканцията за учениците започва от сряда. Здравните власти препоръчват да се избягва събирането на много хора на закрито, при симптоми на грип да не се прилага самолечение, а да се търси лекарска помощ.

Вижте какво споделиха пред камерата ни пациенти:

Втора седмица,15 дена фактически, още два дена антибиоптици и гентамицин, отпадналост, кашлица.
Още го карам, то може и се чувства по говора. Не бих казал че е много леко.
Бум на острите респираторни заболявания

Бум на острите респираторни заболявания

Силистра, Стара Загора, София, Бургас и Видин са областите с най-много регистрирани случаи. Очакванията са през януари да има рязко увеличаване на бол...

д-р Велимира Владимирова: Заболяват сутринта и до вечерта те вече са с усложнения от страна на дихателна система. За съжаление бързо се развиват бронхитите. Още по-бързо при неправилно лечение и непотърсена лекарска помощ се развиват и пневмониите.

И в Шуменска област ваканцията за учениците започва от сряда.

Прогнозите са, че до края на седмицата грипната епидемия ще обхване и областите Перник, Ямбол и

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът се развива за около 2-3 часа

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът се развива за около 2-3 часа

Грипът вече ни атакува. Пикът му се очаква през януари. Късно ли е вече за ваксина и защо България оглави поредна негативна класация на Евростад? Гост...

В сезона на грипа: Какви са симптомите и как да се предпазим?

В сезона на грипа: Какви са симптомите и как да се предпазим?

Зимата е обичайният сезон за широко разпространение на респираторни болести, сред които най-чест е грипът. Очаква се пикът му да е през януари месец....