НОВИНИ

Грипната обстановка в страната се влошава

След Перник, и в Пазарджик беше обявена грипна епидемия. В понеделник това ще стане в община Благоевград. Щам от група „Б“, с името „Ямагата“ е най-разпространеният. Появил се е и нов - „Виктория“. Експертите за пореден път припомнят, че самолечението не е препоръчително, защото грипът често води до усложнения.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:46, 19.01.2018
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Броят на болните в страната се увеличава с всеки ден.

Предепидемична е обстановката в област Стара Загора. Не са малко и чакащите пред лекарските кабинети в София, Пловдив, Сливен и Бургас. Нов щам на вирус от група „Б“ с нежното име „Виктория“ върлува в Сливен. От 300 изследвани проби, 100 се оказали положителни - достатъчно доказателство за епидемия. Именно при щамове от група „Б“ се появяват и усложнения.

проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: На около 10 000 болни с проявено заболяване се явява едно усложение на централната нервна сиситема, което е много тежко, бързо се развива. Това обикновено води до загуба на съзнание.

ПАЗАРДЖИК

Пневмониите след грип - също попадат в графата усложнения. От постъпилите 128 пациенти в пазарджишката болница 87 са с именно пневмонии. Почти всички вътрешни и детски отделения на лечебното заведение вече са препълнени.

д-р Димитър Савов, Второ вътрешно отделение, МБАЛ Пазарджик : Болна, която беше за прием и нямахме легла, я пратихме в друго отделение, но там жената получи необходимото лечение, тъй като не можем да я върнем. Справяме се засега, но напливът е доста голям.
;

Много хора в едно помещение - това е обичайната работна офис- среда. Съветите: често миене на ръцете и проветряване.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Малки помещения, в които ако някой е кашлял или кихал с вирусна инфекция, може продължително време да остане във въздуха инфекциозен аерозол да зарази и останалите.

Затова е препоръчително когато върлува грип да качваме стълби, вместо да се возим в асансьор.

;

БЛАГОЕВГРАД

Пред кабинетите на джи пи-тата в Благоевград и днес имаше доста болни с различни оплаквания.

Мариета Даскалова: Баткото сега от училище го взехме с температура. 38. 5, може и да е вече по-висока.
Руска Панайотова: Не смятам, че има някакво спасение, просто зависи от имунитета на човека. Заради грипа имунитета намалява, а това може да отключи допълнителни болежки.
проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Който има някакво хронично страдание, особено от инфекциозен характер се проявява. Това дето казваме - грипа ме удари в бъбреците нали. Не те е ударило в бъбреците, но просто имаш склонност към инфекции на бъбреците, които месец след грипа може да се появят.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В индустриалните зони край Пловдив внасят работници от Молдова и Украйна
В индустриалните зони край Пловдив внасят работници от Молдова и Украйна
Няма основание за грипна ваканция във Варна
Няма основание за грипна ваканция във Варна