След Перник, и в Пазарджик беше обявена грипна епидемия. В понеделник това ще стане в община Благоевград. Щам от група „Б“, с името „Ямагата“ е най-разпространеният. Появил се е и нов - „Виктория“. Експертите за пореден път припомнят, че самолечението не е препоръчително, защото грипът често води до усложнения.

Пазарджик Перник Сливен Стара Загора София Бургас

Какви са първите симптоми на грипа и как да се предпазим?

Какви са първите симптоми на грипа и как да се предпазим?

Близо 200 човека са преминали от 29 декември 2017 г. досега през открития специално за сезона грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни болести на Вое...

Броят на болните в страната се увеличава с всеки ден.

Предепидемична е обстановката в област Стара Загора. Не са малко и чакащите пред лекарските кабинети в София, Пловдив, Сливен и Бургас. Нов щам на вирус от група „Б“ с нежното име „Виктория“ върлува в Сливен. От 300 изследвани проби, 100 се оказали положителни - достатъчно доказателство за епидемия. Именно при щамове от група „Б“ се появяват и усложнения.

проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести: На около 10 000 болни с проявено заболяване се явява едно усложение на централната нервна сиситема, което е много тежко, бързо се развива. Това обикновено води до загуба на съзнание.

ПАЗАРДЖИК

Пневмониите след грип - също попадат в графата усложнения. От постъпилите 128 пациенти в пазарджишката болница 87 са с именно пневмонии. Почти всички вътрешни и детски отделения на лечебното заведение вече са препълнени.

д-р Димитър Савов, Второ вътрешно отделение, МБАЛ Пазарджик : Болна, която беше за прием и нямахме легла, я пратихме в друго отделение, но там жената получи необходимото лечение, тъй като не можем да я върнем. Справяме се засега, но напливът е доста голям.
​И Благоевград в грипна ваканция от понеделник

​И Благоевград в грипна ваканция от понеделник

Учениците от община Благоевград излизат от понеделник в грипна ваканция, съобщиха от Регионалното управление по образование.

© БНТ

БЛАГОЕВГРАД

Пред кабинетите на джи пи-тата в Благоевград и днес имаше доста болни с различни оплаквания.

Мариета Даскалова: Баткото сега от училище го взехме с температура. 38. 5, може и да е вече по-висока.
Руска Панайотова: Не смятам, че има някакво спасение, просто зависи от имунитета на човека. Заради грипа имунитета намалява, а това може да отключи допълнителни болежки.
проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Който има някакво хронично страдание, особено от инфекциозен характер се проявява. Това дето казваме - грипа ме удари в бъбреците нали. Не те е ударило в бъбреците, но просто имаш склонност към инфекции на бъбреците, които месец след грипа може да се появят.
 Ангел Кунчев: Между 300-400 000 българи може би ще се разболеят от грип

Ангел Кунчев: Между 300-400 000 българи може би ще се разболеят от грип

Броят на болните от грип продължава да расте, заяви в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Заболеваемостта расте, но не е...

Много хора в едно помещение - това е обичайната работна офис- среда. Съветите: често миене на ръцете и проветряване.

проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: Малки помещения, в които ако някой е кашлял или кихал с вирусна инфекция, може продължително време да остане във въздуха инфекциозен аерозол да зарази и останалите.

Затова е препоръчително когато върлува грип да качваме стълби, вместо да се возим в асансьор.