От понеделник започват спешни проверки в трите електроразпределителни дружества в България и на електромери на произволен принцип, за да се установи дали компаниите доставят реалната услуга, за която потребителите плаща. Мерките идват от министерството на енергетиката и КЕВР, след като от бизнеса се оплакаха, че цената на индустриалния ток на свободния пазар е много висока.

Повече от 30% от търговията с електроенергия на платформата "Ден напред" на свободния пазар се осъществява от електроразпределителните дружества, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. Те купуват оттам енергията за своите т.н. "технологични загуби".

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Така че аз смятам, че е редно държавата, контролните органи, да направят своите проверки по отношение на това, да проверим тези количества, които българските граждани, българският бизнес плащат, дали на практика отговарян действително потребеното от тях количество.

Именно токът за технологични загуби се отразява на цената за индустрията. А проверките идват, след като бизнесът отчете завишаване на цената на борсата.

КЕВР вдига цената на водата, няма да увеличава тока и парното

КЕВР вдига цената на водата, няма да увеличава тока и парното

Комисията за енергийно и водно регулиране ще увеличи цената на водата от 1 януари, но дава право на държавата и общините като собственици на водните д...

Като втора спешна мярка в понеделник ще има среща с трите енергоразпределителни дружества, държавните производители на ток и Българския енергиен холдинг.

Всички участници също трябва да представят мерки за стабилизиране цената на индустриалния ток.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което ние ще направим, за да изпълним своите законови правомощия, означава едно-единствено нещо - означава, че държавата е на своето място чрез своите контролни органи и ще направи това, което законът ѝ е дал като право, като правомощие, за да можем да гарантираме, че българските граждани, българските потребители плащат това, което реално са потребили.
"Булгаргаз" поиска ново увеличение на газа

"Булгаргаз" поиска ново увеличение на газа

Не се очаква шоково поскъпване на стоки и услуги заради поисканото днес от "Булгаргаз" поскъпване на синьото гориво с над 3,5% и заради скока на тока...

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи, че ако цената за битовите потребители от първи юли се увеличи, то няма да е шоково.

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране: Твърденията, които се правят от определени лица, че ще има повишаване на сметките на хората от първи юли с 15-20%, нямат никакво основание. Ще припомня, че неизменно в последните 3 години такива твърдения, такива злокобни пророчества, се правят с определена цел.

В последните си четири последователни ценови решения енергийният регулатор увеличава цената само с процента на инфлацията, обясни още Иван Иванов.

Според ​56% от българите по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха

Според ​56% от българите по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха

56 на сто от българите смятат, че по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха. Това показва социологическо изследване на АФИС, проведено ме...