НОВИНИ

Обявиха номинациите за тазгодишните "Оскар"-и

В Холивуд бяха обявени номинациите за тазгодишните филмови награди "Оскар". Филмите "Рома" и "Фаворитката" водят с по 10 номинации за престижните отличия.

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 22.01.2019
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Черно-бялата драма "Рома" на режисьора Алфонсо Куарон - автобиографичен поглед към детските му години и историческата комедия "Фаворитката" получиха по 10 номинации за наградите "Оскар".

"Рома" и "Фаворитката" са сред осемте продукции, които ще си оспорват топ отличието за най-добър филм заедно с "Роди се звезда", "Зелената книга", "Черната пантера", "Черен в клана", "Бохемска рапсодия" и "Вице".

С "Рома" стрийминг платформата Нетфликс получи нещо, което горещо желаеше - първата си номинация в топ категорията за най-добър филм. "Членство в клуба" си осигури и компания "Марвел" с "Черната пантера"- първата в историята на "Оскар"-ите супергеройска продукция с номинация за най-добър филм.

В категорията за най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за "Вице", Брадли Купър за "Роди се звезда", Рами Малек за "Бохемска рапсодия", Виго Мортенсен за "Зелената книга" и Уилям Дефо за "Ван Гог: Пред портите на вечността".

Носителката на "Оскар" за най-добра актриса ще бъде избрана измежду Ялица Апарисио за "Рома", Глен Клоуз за "Съпругата", Оливия Колман за "Фаворитката", Лейди Гага за "Роди се звезда" и Мелиса Маккарти за "Можете ли да ми простите?".

Махершала Али, Сам Елиът, Адам Драйвър, Ричард Грант и Сам Рокуел са номинирани за награда "Оскар" в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля.

Махершала Али е с номинация за ролята си в "Зелената книга", Сам Елиът - за "Роди се звезда", Адам Драйвър - за "Черен в клана", Ричард Грант - за "Можете ли да ми простите?" и Сам Рокуел за "Вице".

Ейми Адамс, Марина де Тавира, Реджина Кинг, Ема Стоун и Рейчъл Вайс са номинирани за "Оскар" в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля. Ейми Адамс е с номинация за ролята си във "Вице" ("Vice"), Марина де Тавира - за "Рома", Реджина Кинг - за "Ако Бийл стрийт можеше да говори", Ема Стоун - за "Фаворитката" и Рейчъл Вайс - също за "Фаворитката".

;

Номинациите бяха обявени от Трейси Елис Рос и Кумаил Нанджиани в театър "Самюъл Голдуин" в Бевърли хилс. Наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 91-ви път на церемония в "Долби тиътър" в Лос Анджелис на 24 февруари.

Комикът Кевин Харт беше обявен за водещ на церемонията за наградите "Оскар", но впоследствие се отказа, след като в социалните мрежи се появиха критики по негов адрес заради хомофобски изказвания в миналото. Досега киноакадемията не е оповестила друго име за домакин на наградното шоу.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Столетна ловджийка повали два елена с един изстрел
​Столетна ловджийка повали два елена с един изстрел
Обявиха грипна епидемия в Сливен и Хасково
Обявиха грипна епидемия в Сливен и Хасково