НОВИНИ

​Обявиха спасителна акция за бедстващи щъркели в Силистренско

Спасителна акция за бедстващи щъркели в община Дулово. В много населени места в общината жителите спасяват и прибират в домовете си измръзналите птици. Фермери хвърлят храна по нивите. А днес в спасителната акция се включиха и ловните дружинки.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
18:31, 20.03.2018
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

21 премръзнали щъркела, намерени в земеделските ниви са приютени на топло в гаража на общината в Дулово.

Георги Калинов: В добро състояние са... първоначално бяха замръзнали и всички лежаха с течение на времето с температурите се аклиматизираха и започнаха да се хранят.

Собственици на кооперации и земеделски фирми разпръскват храна из нивите, а ловните дружинки са в готовност да окажат съдействие при намирането на щъркели в безпомощно състояние. Много от жителите на съседните на Дулово села са прибрали десетки птици на топло в домовете си.

Сезгин Ибрям: Връщахме се от Силистра към два-три часа... видяхме, че са там замръзнали - слязохме, хванахме ги, докарахме ги вкъщи, после пак се върнахме... на два часа излизаме пак да проверяваме.

По-възрастните хора казват, че подобен случай е имало и преди години.

Хюсеин Рамис: Имаше един период същата работа измръзнаха, излязоха хората, прибраха ги и после ги пуснаха... те много помнят и тука ще дойдат догодина ще дойдат тука пак на същото място.

Всички очакват времето да се затопли, за да пуснат птиците, но едва ли ще е изненада за някого, ако щъркелите решат да свият гнезда, близо до своите спасители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Чуков: Близкият Изток е епицентърът на тази невидима армия от бойци
Владимир Чуков: Близкият Изток е епицентърът на тази "невидима" армия от бойци
Социалните дейности имат нужда от повече финансиране
Социалните дейности имат нужда от повече финансиране