НОВИНИ

Обвиниха Кристиян Бойков, Георги Янков и Иван Тодоров в тероризъм

Половин милион потребителски имена на имейл адреси и паролите им са намерени в компютрите иззети от офиса на ТАД - груп. Според зам.-главния прокурор Иван Гешев има съмнения, че фирмата е хакнала българска платформа за електронна поща. Кристиян Бойков, търговският директор Георги Янков и собственикът на компанията Иван Тодоров вече са обвиняеми за тероризъм, защото искали да всеят смут и страх в обществото. Тодоров ще бъде обявен за издирване.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 25.07.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Разследващите са успели да разкодират още един компютър от иззетите от офиса на "ТАД Груп". В него са намерени доказателства, че освен базата данни на НАП, нерегламентирано е копирана още информация от сървъра на застрахователна компания, както и на фирма предоставяща интернет услуги.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Само в рамките на днешния ден са установени над 500 хиляди имейл адреса със съответните пароли на една да я наречем известна българска пощенска платформа. Факт е, че тази база-данни е хакната. Факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора. Факт е, че това най-малкото представлява нерегламентирана дейност.

Според прокуратурата извършител на хакерското копиране на базата данни на НАП, както и на другите бази, е Кристиян Бойков и по тази причина той е обвинен за тероризъм чрез компютърно престъпление с цел всяване на смут и страх сред обществото. Подбудител е бил търговският директор на фирмата Георги Янков, твърдят от държавното обвинение. Двамата обаче остават на свобода под парична гаранция от 20 хиляди лева.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Качеството на обвиняем има вече и собственикът на дружеството, той е привлечен също за тероризъм в качеството си на подбудител на това престъпление.

На собственика на фирмата Иван Тодоров, както и на всички други дружества, които той притежава, е назначена данъчна ревизия. Доходите на Кристиян Бойков и Георги Янков също ще бъдат проверявани от НАП. Ще се търсят доказателства и за други престъпления, които разследващите имат съмнение, че са извършвани под прикритието на официалната дейност на фирмата - осигуряване на киберсигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Де Роси премина в Бока Хуниорс
Де Роси премина в Бока Хуниорс
Брюксел с критики към страната ни заради африканската чума при свинете
Брюксел с критики към страната ни заради африканската чума при свинете